Викладачку вишу в Дніпрі звинуватили в тому, що вона заборонила студентці відповідати українською, інші студенти кажуть – це неправда

Дата: 11 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Одна зі студенток Дніпровського державного медичного університету звинуватила викладачку вишу в тому, що під час заняття та заборонила дівчині відповідати українською мовою. Водночас інші студенти кажуть, що це неправда.

Пости з відповідною інформацією опублікували у себе на фейсбук-сторінках підприємець Андрій Табінський та студент Денис Гасанов.

Джерело: фейсбук-сторінка Андрія Табінського

“Кричущий випадок трапився вчора в Дніпрі – у вищому навчальному закладі. Якби не дізнався про це з перших уст, то й не повірив би, що таке сьогодні взагалі можливе. В Дніпровському державному медичному університеті на парі Пропедевтика внутрішніх хвороб викладач Новоженіна Людмила Іванівна заборонила студентці третього курсу Магдалині Пельчар відповідати українською мовою”, – написав Табінський. 

Він зазначив, що викладачка вимагала, аби дівчина на її практичних заняттях говорила виключно російською.

За його словами, студентка відповіла, що цієї мови не знає і нею розмовляти не буде. На це викладачка відреагувала із сарказмом – мовляв, дівчині в такому випадку потрібно йти навчатися до Кембриджа або Львова, бо у себе на практичних заняттях вона хоче чути російську мову. Після цього викладачка відмовилася приймати відповідь студентки.

Цю історію підтверджувала в соцмережах і мати студентки Магдалини Пельчар Наталія Гасюк, проте наразі її профіль закритий для публічного перегляду. 

Разом з тим, Денис Гасанов, один зі студентів медуніверситету, заперечив, що Новоженіна примушувала студентку відповідати російською.

“На парі з пропедевтики внутрішніх хвороб 10.11.2023 року в нас було чергове заняття, де ми пішли до пацієнтів відпрацьовувати свої практичні навички зі збору анамнезу, що включає в себе опитування хворого. Вік пацієнта 73 роки, який поганий чує та погано себе почував. Через свій вік спілкувався з нами російською мовою. Ми по черзі розпочали опитувати хворого. Новоженіна Л.І. попросила нас проявити повагу до хворого”, – написав Гасанов.

За його словами, студентам необхідно було зібрати анамнез хворого. Коли черга збору анамнезу дійшла до Магдалини, вона почала спілкуватися з пацієнтом українською мовою. Студент зазначав, що зі сторони було видно, що хворому було важко зрозуміти питання Магдалини та надати якісну відповідь стосовно свого здоров’я.

“Спираючись на це, Новоженіна Л.І. попросила Магдалину перейти на російську мову. І дівчина це зробила. Вона не опираючись, почала збір анамнезу російською. Коли у студентки виникли труднощі з опитуванням, то вона заплакала. Хворий був шокований такою реакцією. Викладач намагалась згладити ситуацію перед хворим, щоб не погіршити його самопочуття та не зірвати практичне заняття”, – уточнив Гасанов.

Він додав, що далі викладачка сказала продовжити опитування хворого, але Магдалина заплакала та вийшла з палати. Тоді частина одногрупників вийшла за нею та спробувала її заспокоїти. Потім студенти разом повернулися до пацієнта та продовжували опитування хворого.

Після того як історія із мовним скандалом поширилась у соцмережах, колишня студентка Дніпровського державного медуніверситету Софія Золотаревська розповіла, що також стикнулася з мовною дискримінацією у виші. За її словами, викладачі на прохання студентів під час занять перейти на українську мову, відповідали, що вони не знають її або, що їм не зручно розмовляти українською. 

“Або ми й так маємо розуміти російську мову, бо ми виросли в російськомовному Дніпровському середовищі”, зазначила дівчина.

За словами Софії, з березня по квітень 2023 року вона збирала аудіо та відео докази того, що викладачі відмовляються проводити пари українською мовою, з цими матеріалами студентка прийшла до декана свого тодішнього факультету Дмитра Чернова. За словами дівчини, декан пообіцяв розв’язати цю проблему, але, як свідчить нещодавній скандал, так і не зміг цього зробити. 

Крім того, Золотаревська зазначила, що викладачі пропонували їй та кільком іншим україномовним студентам перейти до іншого вишу чи до іншої групи. Дівчина додала, що на третьому курсі таки перевелася до іншого університету, і мовне питання стало однією з причин зміни навчального закладу.

Нагадаємо, що адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялася навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитися самостійно. 

Раніше ZMINA писала, що у квітні в дніпровській школі №126 спалахнув мовний скандал, який перейшов у цькування. Так, вчителька почала вести один з уроків російською мовою. Це почула мати однієї з учениць та зробила зауваження. Після цього 12-річну дівчинку почали цькувати та писати їй погрози в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter