В Україні хочуть ратифікувати Римський статут до кінця поточного року

Дата: 13 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Україна планує розв‘язати питання ратифікації Римського статуту до кінця 2024 року.

Про це інформує “Голос Америки” з посиланням на Ірину Мудру, заступницю керівника Офісу президента України.

20 січня 2000 року Україна підписала Римський статут, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році ратифікація цього документу є одним із прямих міжнародних зобов’язань України.

Я особисто підтримую ратифікацію. Я знаю, що і Генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв’язати питання з ратифікацією до кінця цього року“, – заявила Мудра.

Як зазначила посадовиця, проблеми з ратифікацією у тому числі пов’язані з тим, що попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, начебто, як тільки Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

Мудра вважає, що з юридичного погляду, це некоректне твердження, оскільки МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності.

Ще у 2014 та 2015 роках  Україна прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

Тобто фактично ми уже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити“, – додала вона.

Заступниця керівника Офісу президента пояснила, що МКС доповнює національні судові системи держав для невідворотності покарання за найтяжчі міжнародні злочини. Тому МКС може здійснювати свою юрисдикцію лише у випадку, якщо національні суди держави не можуть або не хочуть самостійно розслідувати ці злочини.

Він не є замінником наших правоохоронних і судових органів. Так, військові бояться, що росіяни фіксують вчинення певних дій нашими бійцями. І що вони будуть намагатися подати це в МКС. Але це буде можливо виключно, якщо наша правоохоронна і судова система не буде розслідувати та забезпечувати відповідальність за злочини“, – сказала Мудра.

На її думку, з ратифікацією Римського статуту Україна стане повноцінною учасницею МКС.

Ми отримаємо і право, зокрема, пропонувати свого суддю до МКС. Також зможемо брати участь у конференції учасників, тобто впливати на процеси. Ратифікація стане поштовхом до гармонізації національного законодавства. Наразі я працюю з військовими, щоб розвіяти їхні страхи, сумніви та спростувати попередньо сформовані некоректні враження”, – наголосила посадовиця.

Римський статут регламентує роботу Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію переслідувати осіб, відповідальних за найбільш серйозні злочини згідно з міжнародним правом: геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. Наразі учасницями статуту МКС є 123 країни.

Нагадаємо, з проханням ратифікувати статут до України раніше зверталися представники академічної спільнотиправозахисникиКоаліція за Міжнародний кримінальний суд, Моніторингова місія ООН з прав людини та Європейський Союз.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter