Академічна спільнота закликала владу до якнайшвидшого членства України в Міжнародному кримінальному суді

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Київський національний університет імені Т. Шевченка, Києво-Могилянська академія та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого закликали українську владу якнайшвидше ратифікувати Римський cтатут Міжнародного кримінального суду, щоб Україна стала членом цього суду.

Про це йдеться в спільному зверненні трьох університетів.

Міжнародний кримінальний суд

У заяві йдеться, що українська прокуратура та правозахисні організації вже багато років співпрацюють із прокурором МКС та надають усі наявні докази вчинення геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності російською армією, підконтрольними їй озброєними групами й окупаційними адміністраціями.

“Ратифікація Римського статуту є необхідною умовою вступу України в ЄС, адже є зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію. Крім того, без ратифікації Римського статуту Україна не може номінувати своїх громадян на посаду судді або прокурора МКС. Лише ратифікація Римського статуту дозволить Україні брати участь у роботі Асамблеї держав-учасниць, зокрема ініціювати розширення повноважень Суду щодо покарання за злочин агресії”, – пояснює академічна спільнота.

Університети просять президента України внести законопроєкт про ратифікацію Римського статуту до Верховної Ради України як невідкладний та сприяти його найшвидшому ухваленню, а народних депутатів закликають якнайшвидше ратифікувати Римський статут, щоб у такий спосіб сприяти подоланню безкарності Росії за міжнародні злочини, виконати важливе євроінтеграційне зобов’язання та підтвердити відданість України принципам верховенства права.

Нагадаємо, у ніч проти 11 квітня соцмережами поширили відео жорстокого вбивства українського полоненого. На кадрах видно, як російський окупант ножем відрізає голову українському військовому, який на той момент був ще живим. 

У своєму звіті про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2022 рік уряд не проінформував, чому Україна досі не є членом Міжнародного кримінального суду.

Раніше німецький юрист із міжнародного права, професор Університету Ерлангена – Нюрнберга Крістоф Заферлінг назвав “величезною політичною помилкою України” те,  що вона так і не стала членом Міжнародного кримінального суду. Він переконаний – Україна швидко має приєднатися до МКС, щоб надіслати світовій спільноті сигнал, що вона визнає уявлення, які мають Західна Європа, Південна Америка та значна частина Африки, й підпорядковується цим уявленням та принципам. 

Як відомо, Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, скоєні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter