Евакуйована з окупації дівчина, яку покалічив російський військовий, не може оформити інвалідність

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Вивезена минулого року волонтерами з окупованої Херсонщини 25-річна жінка, яку на блокпосту між Білоруссю та РФ покалічили російські військові, досі не може оформити інвалідність.

Про це журналістці ZMINA розповіла правозахисниця та волонтерка Діна Уріх, голова відділу прямої допомоги Helping to Leave – ініціативи, яка з початку повномасштабного вторгнення допомагає виїжджати з окупованих територій .

Джерело: pxhere.com

Під час виїзду з окупації на блокпосту один з російських військових переїхав жінку автівкою. В дуже важкому стані її вивезли до лікарні в Смоленьск (Росія). Лікарі діагностували жінці перелом черепа, забій мозку, забій легенів, важкий перелом тазових кісток. Певний час вона перебувала в реанімації. Згодом їй зробили декілька операцій з установкою гвинтової фіксації на тазових кістках.

Як розповіла сама постраждала, в російській лікарні до неї ставилися погано, не казали, чи повідомили рідних про її стан, вона була там зовсім одна. Пізніше до жінки приїхала з ТОТ мати, але цей шлях зайняв кілька діб.

“За кілька місяців, коли дозволив стан її здоров’я, нам все ж таки вдалося евакуювати її каретою швидкої допомоги в Україну. Однак на жаль, на цьому труднощі для неї не закінчилися”, – уточнила Уріх.

Діна Уріх, голова відділу прямої допомоги Helping to Leave, виступає на Національній конференції щодо ТОТ. Фото: Вадим Монастирський / “Українська Волонтерська Служба”

Жінка переїхала до Києва, оформила документи як вимушено переміщена особа. Вона потребувала щонайменше однієї операції – по видаленню фіксуючих гвинтів з тазу, зробити це треба було вже в липні.

У лікарні по місцю проживання пацієнтці призначили ЛФК, але в операції відмовили через складність процедури. Сказали: “Де ставили, туди й їдьте видаляти”, описала ситуацію Діна Уріх.  

Тоді жінка звернулася до Інституту травматології в Києві, якій є найкращим профільним закладом у її випадку. Там теж відмовили, сказавши те саме – їдьте до РФ. Лише порадили спробувати домовитися про операцію в одній з лікарень Запоріжжя. Але зауважили, що “скоріш за все там теж не візьмуть”.

Відмовили жінці ще в декількох столичних клініках.

Рентгенівський знімок постраждалої жінки. Джерело: фейсбук-сторінка Діни Уріх

” Для неї це був шок. Жоден лікар не взяв на себе відповідальність знайти місце в Україні, де її зможуть прооперувати, просто відмовляли людині з ТОТ, яка пережила таке насильство, відверто рекомендували їхати до РФ”, – розповіла волонтерка.

Жінка сама знайшла приватну клініку, де сказали, що зроблять потрібну операцію, але це коштуватиме 140 тисяч гривень. Попри поганий стан здоров’я, вона вийшла на роботу, хотіла заробити ці гроші, але довго не витримала через сильний біль. Після консультації ЛФК-спеціаліст сказав, що пацієнтка нашкодить собі роботою, тому що в неї вже почав стиратися від шурупів суглоб. 

“Увесь цей час ми шукали якісь варіанти, нарешті через знайомих я знайшла лікаря в столичному лікувальному закладі для держслужбовців. Виявилося, що сам доктор з Олешок на Херсонщині, тому виявив щире співчуття до землячки. Сказав, що кейс дійсно складний, але він зробить операцію, до того ж безоплатно”, – уточнила Уріч.

Єдине що для видалення шурупів треба було купити спецобладнання, вартість якого близько 10 тисяч гривень. Кошти також були потрібні на перебування в лікарні, аналізи, реабілітацію – всього приблизно 25 тисяч гривень. 

Волонтери змогли зібрати цю суму фактично за добу, й станом на зараз операцію жінці вже зробили.

Проте лишилася ще одна проблема – оформлення інвалідності. Документи та заяву на оформлення вона подала ще чотири місяці тому, але досі навіть не призначена комісія, а її лікар не дає відповіді на питання, коли це станеться, розповіла Уріч. 

Для переселенки, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям, оформлення інвалідності без перебільшення життєво необхідне, наголосила правозахисниця. Тож і жінка, і волонтери, які їй допомагають, сподіваються, що ця проблема розв’яжеться вже найближчим часом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Одесі відвідувач ветеринарної клініки нецензурно облаяв лікаря-ветерана Олексія Притулу через те, що той не зміг підійти до його собаки, оскільки має протези.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter