В Офісі Омбудсмана заявили, що мають неофіційні дані щодо місця перебування викраденого росіянами журналіста Дмитра Хилюка

Дата: 09 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Україна має неофіційні дані щодо місця перебування викраденого росіянами в березні 2022 року на Київщині кореспондента інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Про це на брифінгу 9 липня повідомив Уповноважений з прав людини у Верховній Раді Дмитро Лубінець, пише Укрінформ.

Дмитро Хилюк (архівне фото). Джерело: фейсбук-сторінка МІПЛ

Український Омбудсман розповів, що офіційно російська сторона не проінформувала, де саме перебуває журналіст, тому офіційно він не може підтвердити це місце.

Лубінець уточнив, що під час офіційного візиту в ПАРЄ два тижні тому мав зустріч з найвищим керівництвом організації, а також брав участь у двох сайд-івентах.

“Один був сайд-івент якраз по питанню цивільних заручників-журналістів. Там окремо ми піднімали питання не тільки Дмитра, а й всіх журналістів. В тому числі ми передали списки нашим міжнародним партнерам, щоб, можливо, вони використовували свої канали комунікації для повернення їх додому”, – сказав він.

За словами Уповноваженого з прав людини у ВР, ПАРЄ може розробити й ухвалити окрему резолюцію щодо незаконного затримання цивільних громадян України, включно з журналістами. Він висловив сподівання, що документ буде ухвалений уже на сесії ПАРЄ в жовтні.

“Принаймні про це є зараз домовленість як з президентом ПАРЄ, з генеральною секретаркою, з новообраним президентом. Також я зустрівся з чотирма найбільшими депутатськими групами ПАРЄ і всі вони підтримують цю ідею”, – пояснив Лубінець.

Він зауважив, що окремо порушував питання щодо Хилюка і в наступних своїх комунікаціях знову й знову порушуватиме це питання.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року росіяни окупували село Козаровичі Київської області, де разом з батьками мешкав Дмитро Хилюк. 3 березня до них додому прийшли окупанти та викрали його разом з батьком. Останнього відпустили через вісім днів, 11 березня. Журналіста ж продовжували перевозити з однієї “в’язниці” до іншої. Одна з них містилася в аеропорту “Гостомель”, який росіяни зайняли на початку повномасштабного наступу. Пізніше стало відомо, що журналіста спочатку вивезли до Новозибковської в’язниці, а потім перевезли до Мордовії. 

23 квітня 2023 року телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких людей не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

У квітні 2024 російське міністерство оборони повідомило у відповіді на запит рідних Дмитра Хилюка про те, що його утримують на території Росії. Однак у документі не вказується точне місце перебування журналіста. Також до нього не допускають адвоката.

Росія не надає жодної офіційної інформації про викраденого журналіста УНІАН ні Уповноваженому Верховної Ради із прав людини Дмитру Лубінцю, ні міжнародним організаціям.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на початку червня 2024 року Дмитро Хилюк передав з неволі вітання своїм близьким та сказав, що сподівається на звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter