Росія підтвердила рідним Дмитра Хилюка, що журналіста утримують в одній з в’язниць на території країни

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Російське міністерство оборони повідомило у відповіді на запит рідних Дмитра Хилюка про те, що його утримують на території Росії. Однак у документі не вказується точне місце перебування журналіста. Також до нього не допускають адвоката.

Про це повідомляє видання “Ґрати”.

Дмитро Хилюк. Фото із соцмереж

Як зазначає видання, у відповіді міноборони РФ йшлося про те, що Дмитро “затриманий і перебуває на території Російської Федерації”. У листі вони також посилаються на державну таємницю задля гарантування безпеки та “запобігання терористичним актам у місцях утримання згаданих осіб”. Також у документі російське відомство перелічує норми міжнародного гуманітарного права про поводження та утримання військовополонених.

“Вони не кажуть, що він є агентом якимось чи військовослужбовцем, але менше з тим, вони посилаються на Женевські конвенції про поводження з військовополоненими. Відповідно, можна вважати, що вони визнають його військовополоненим, хоча він таким не є, — каже Оксана Михалевич, українська адвокатка Дмитра Хилюка.

За її словами, батьки Хилюка отримували інформацію про сина через представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Зокрема, влітку 2022 року вони передали коротку записку, де власною рукою Дмитра було написано, що він живий. У 2023 році представник МКЧХ повідомив рідних про те, що вони особисто зустрічалися з Дмитром у російському СІЗО.

“Червоний Хрест, у принципі, дуже мало говорить про цю зустріч, але те, що вони його вживу бачили, вже непогано. Ну і зустріч була коротка і не тільки конкретно з ним. Я так розумію, вони перевіряли місця утримання полонених. І батьки через Червоний Хрест намагалися передавати листи. Червоний Хрест їх отримував, але чи дійшли вони до Дмитра, ми не знаємо, – додає Михалевич.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року росіяни окупували село Козаровичі Київської області, де разом з батьками мешкав Дмитро Хилюк. 3 березня до них додому прийшли окупанти та викрали його разом з батьком. Останнього відпустили через вісім днів, 11 березня. Журналіста ж продовжували перевозити з однієї “в’язниці” до іншої. Одна з них містилася в аеропорту “Гостомель”, який росіяни зайняли на початку повномасштабного наступу. Пізніше стало відомо, що журналіста спочатку вивезли до Новозибковської в’язниці, а потім перевезли до Мордовії. 

23 квітня 2023 року телеканал “1+1” в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких людей не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

Росія не надає жодної інформації про викраденого окупантами журналіста УНІАН ні Уповноваженому Верховної Ради із прав людини Дмитру Лубінцю, ні міжнародним організаціям.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на листопад 2023 року в полоні росіян перебувало щонайменше 25 українських журналістів – як викрадених на початку вторгнення, так і нещодавно затриманих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter