Китай імпортував до Росії близько 73% товарів подвійного призначення

Дата: 07 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Китай імпортував до Російської Федерації близько 73% від усіх товарів подвійного призначення та 90% напівпровідників та іншої мікроелектроніки.

Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час засідання Постійної ради цієї організації у Відні, пише “Укрінформ”.

Джерело: Xinhua News Agency / Getty Images

КНР надала Росії велику кількість технологій подвійного призначення та збройових прекурсорів, що були використані для створення систем озброєнь, зокрема нітроцелюлозу, яка використовується для виробництва пороху, верстатів і оптики, які потребуються для виробництва БпЛА, ракет та снарядів, уточнила вона.

Як наголосила американська дипломатка, Китай “фінансує найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Другої світової війни”.

Вона навела статистичні дані, засновані на даних російської митниці, щоб проілюструвати масштаби підтримки Китаєм російської війни проти України.

Брукер наголосила, що КНР зараз є найбільшим постачальником товарів подвійного призначення до Росії, на яку припадає понад 73% російського імпорту цих товарів з лютого 2022 року. Це приблизно 16 мільярдів доларів товарів подвійного призначення, критично важливих для військових зусиль Росії.

“Майже 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки, імпортованої до Росії у 2023 році, було відправлено через КНР. Окрім мікроелектроніки, ми також маємо серйозні занепокоєння щодо експорту підприємствами КНР до Росії верстатів, нітроцелюлози, оптики, а також технологій крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів”, – сказала вона.

За словами дипломатки, з лютого 2022 року по лютий 2023-го КНР помітно збільшила підтримку російської оборонно-промислової бази. Середньомісячний російський імпорт товарів подвійного призначення з Китаю зріс на понад 350 мільйонів доларів з серпня 2022 року по січень 2023 року порівняно з попередніми шістьма місяцями – на 78%.

Станом на лютий 2023 року Китай збільшив щомісячні поставки товарів подвійного призначення західного походження до Росії більш ніж на 500%.

“Цей надзвичайно високий рівень підтримки зберігався протягом усього 2023 року, досягнувши піку в червні 2023-го, коли Росія імпортувала з КНР товарів на суму 162 мільйони доларів США, які походять з країн, що запровадили санкції проти Росії”, – наголосила Брукер.

На переконання американської дипломатки, підтримка КНР мала “вирішальне значення для здатності Росії відновити свою промислову базу”.

Усього з початку повномасштабного вторгнення Китай поставив до Росії товарів подвійного призначення на суму понад 2 мільярди доларів. Ці товари були вироблені країнами міжнародної коаліції, що запровадила санкції проти Росії. Сюди входять напівпровідники та супутня мікроелектроніка на суму 800 мільйонів доларів, уточнила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ.

Водночас дипломатка вказала на те, що США наклали санкції на підприємства КНР, що розбудовують російську оборонну промислову базу, і закликала інші країни робити те саме, “щоб підтримати Україну та покласти край цій війні”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що посолка США при НАТО Джуліанна Сміт звинуватила Китай у допомозі Росії досягти військових цілей в Україні, оскільки Пекін продовжує продавати такі товари, як технології безпілотників або порохові компоненти.

За її словами, Китай більше не може претендувати на нейтральну позицію у війні РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter