Європейський інвестиційний банк виділить 400 мільйонів євро на побудову соцжитла в Україні

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділяє 400 мільйонів євро на пілотний проєкт із фінансування будівництва соціального житла в Україні.

Про це представник ЄІБ Гжегож Гайда заявив на конференції “Житло для інклюзивного та сталого відновлення”, передає “Суспільне”.

Фото: Canva

Так, конференція була присвячена розгляду викликів і можливостей, пов’язаних з поточними реформами в українському житловому секторі та відповідною підтримкою з боку ЄС. Зокрема, на заході оголосили про створення соціального житла для внутрішньо переміщених осіб.

Гжегож Гайда в коментарі “Суспільному” зазначив, що Європейський інвестиційний банк готує пілотний проєкт, який супроводжуватиметься також і грантовим проєктом з боку Євросоюзу.

“У рамках такого проєкту буде розвиватися соціальне житло в деяких містах України, які будуть відібрані спільно з Міністерством відновлення. Це житло має бути побудоване як соціальне. Тобто житло, яке надається по ренту, за пільговими ставками, воно має надаватися на безпечних умовах. Це житло має мати високий клас енергозбереження, має бути якісне, розташоване поблизу соціальної інфраструктури, мати просто гарні і безпечні умови проживання на довгий період людям, які цього потребують. ВПО, а також і місцеві громадяни”, – сказав він.

За словами Гжегожа, наразі йдеться про виділення 400 мільйонів євро на будівництво соціального житла по всій Україні.

“Як експерт можу сказати, що 400 мільйонів євро – це лише початок. Для того щоб система мала реальний вплив на життя України, цей пілот має збільшитися як мінімум у 10 разів у найближчих періодах”, – сказав представник банку.

Тим часом заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська під час конференції зауважила, що наявна законодавча база, яка регулює житлові правовідносини та забезпечення житлом громадян, є застарілою та неефективною, тому потребує реформування. 

“Реформа житлової політики, яку ми зараз розпочинаємо, мабуть, чи не вперше підтримується таким широким колом представників міжнародних організацій та партнерів. Відповідно до плану України, передбачена необхідність створення нормативно-правової бази. Проте розробка законопроєкту – це не просто ініціатива Міністерства відновлення як центрального органу виконавчої влади і не лише завдання Плану України, головне – це відповідь на запит суспільства”, – наголосила  вона.  

Тож майбутній Закон України “Про основні засади житлової політики” буде орієнтований на громадян України, тому житлові права можливості та інтереси будуть у пріоритеті.

Законодавство  у сфері житлового господарства, за словами Козловської, розробляється відповідно до найкращих європейських практик, саме тому підтримка Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури як основного ініціатора та реалізатора змін принципово важлива з боку широкого кола міжнародних партнерів.

Нагадаємо, що у квітні минулого року в Дніпрі відкрили перший в Україні гуртожиток для переселенців з Маріуполя. Житло надають безоплатно, і одночасно розміститися там можуть 35 родин. Відремонтувати гуртожиток коштувало 36 мільйонів гривень, кошти виділили з бюджету та отримали від міжнародних партнерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter