На денну форму – тільки на бюджет: Міносвіти змінило правила вступу до аспірантури

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Попри те що кампанія зі вступу до вишів уже триває, Міністерство освіти та науки вирішило змінити правила вступу на аспірантуру. Причиною є те, що з початком повномасштабного вторгнення нібито виник ажіотаж, який влада повʼязує з тим, що навчання в аспірантурі дає відстрочення від мобілізації.

Про це повідомляє профільний міністр Оксен Лісовий.

Фото: Євген Бородавко

“Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024-му”, – зазначив він.

Тож Лісовий розповів, що ЄВІ і залишається. Прохідний бал у частині ТЗНК і становитиме 160 балів. І ця частина є обовʼязковою для вступу до аспірантури.

Тим часом іноземна мова стає обовʼязковою для вступу до магістратури, але необовʼязковою для вступу до аспірантури.

Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочення.

“Акцент – на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000”, – зазначив міністр.

За його даними, до початку повномасштабної війни щороку до аспірантури (і бюджет, і контракт) вступали близько 7–8 тисяч людей. Вступали на підставі іспитів безпосередньо в ЗВО та наукових установах.

Цього року МОН запровадив обов’язковий тест для вступу до аспірантури – ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри. У 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 людей, 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина (91 561) претендує на вступ до аспірантури.

“Рекорд всіх рекордів. Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки в цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці”, – зазначає Лісовий.

Переведення з інших форм навчання на денну форму навчання буде недоступним.

Поновлення навчання на денній формі дозволяється лише людям, які не є військовозобовʼязаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо).

Тим часом заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький зазначив, що Міністерство освіти і науки України запроваджуватиме спеціальні державні іспити для тих, хто вступив на аспірантуру 2022 року. 

“Ми цьогоріч запроваджуватимемо саме спеціальні державні іспити для тих, хто вступив у 2022 році, щоб перевірити, що вони справді продовжують своє навчання в аспірантурі, а не використовують аспірантуру не за призначенням”, – підкреслив він.

Нагадаємо, що 7 лютого Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації, який передбачав позбавлення права на відстрочення від призову на військову службу аспірантів, які навчаються на умовах контракту. Водночас аспіранти вважали таку норму дискримінаційною і такою, що порушує право на здобуття освіти.

З огляду на це науковці закликали встановити в законі норму про те, що не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти й здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter