Порушення Європейської конвенції з прав людини: Лубінець відреагував на штраф редактору кримськотатарської газети “Къырым”

Дата: 23 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на рішення окупаційного суду Криму про штраф редактору незалежної кримськотатарської газети “Къырым” Бекіру Мамутову, назвавши його порушенням Європейської конвенції з прав людини

Повідомлення оприлюднили в телеграм-каналі українського Омбудсмана.

Джерело: телеграм-канал Дмитра Лубінця

“Спроби Росії знищити свободу слова у Криму порушують статтю 10 Європейської конвенції з прав людини, статтю 19 Загальної декларації прав людини та Резолюцію Ради ООН з прав людини “Безпека журналістів” від 6 жовтня 2022 року. Вимагаю негайного припинення переслідування журналістів на тимчасово окупованих територіях”, – написав Лубінець.

Він наголосив, що розгляд справи “суддями” в Криму зайняв менше ніж 20 хвилин.

Нагадаємо, що на початку травня 2024 року незаконний Київський “райсуд” окупованого Сімферополя визнав газету “Къырым” винною в “дискредитації” збройних сил РФ. Окупанти ініціювали адміністративну справу через публікацію тексту про часткову мобілізацію в Криму у вересні 2022 року, коли до російської армії забирали велику кількість кримських татар.

“Суд” побачив у публікації про мобілізацію ознаки “дискредитації російської армії” через оприлюднення начебто неправдивих відомостей і оштрафував на 300 тисяч рублів.

Ще раніше, 17 травня співробітники “Центру протидії екстремізму” провели обшуки в будинках головного редактора газети “Кирим” Бекіра Мамутова та засновника цього медіа Сейрана Ібрагімова. Останньому під час слідчих дій стало зле.

Після обстеження приватних домоволодінь співробітники поліції попрямували до редакції газети. Адвоката Едема Семедляєва не допустили до будівлі для надання юридичної допомоги.

На обох журналістів склали протоколи про адміністративні порушення. Це не перший випадок переслідування незалежних журналістів цієї газети в Криму.

18 червня підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя оштрафував редактора незалежної кримськотатарської газети “Къырым” Бекіра Мамутова на 100 тисяч російських рублів.

Газета “Къырым” виходить кримськотатарською мовою з липня 1989 року та є одним із перших видань цією мовою після повернення кримських татар до Криму.

Усього за останні два роки ZMINA зафіксувала 162 факти переслідувань та тиску на кримських журналістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter