Командир “Грузинського легіону” заявив про отруєння

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Командир “Грузинського легіону” Мамука Мамулашвілі заявив, що його отруїли кількома речовинами, тож він звернувся до правоохоронців щодо цього.

Про це він розповів у коментарі “Українській правді”. 

Фото: AFP

Нині військовий у задовільному стані, втім, раніше його мучили спазми в животі, причину яких лікарі не могли встановити. 

Після аналізу на токсикологію в німецькій лабораторії виявили, що в організмі Мамулашвілі високий рівень миш’яку, ртуті й олова, які, ймовірно, потрапили в організм з їжею. При цьому час отруєння і місце вирахувати складно.

“Дуже складно вирахувати, токсиколог каже, що приблизно 4–5 місяців, як отрута є в крові. За цей час я міг їсти де завгодно і з ким завгодно. Цілком могло бути і в Німеччині, коли мені в лютому цього року вирізали там уламки. І те, що мені не сподобалось – там був у більшості російський персонал в лікарні, я маю на увазі медсестер. Лікар запевняв, що все перевірено, коли я запитував, чи не можуть мене там отруїти. Але після операції там і почались такі сильні спазми”, – розповідає він. 

Слідством щодо отруєння Мамулашвілі займається військова прокуратура та Національна поліція. 

За словами військового, кілька років тому вже двічі були спроби його отруїти миш’яком та невідомою отруйною хімічною речовиною. 

Нагадаємо, що журналісти підтвердили з осені 2022-го щонайменше три випадки отруєння за кордоном критиків Росії, а до отруєнь можуть бути причетні російські спецслужби. 

Російська влада не вперше робить так з опозиціонерами. Так, двічі отруєння пережив нині ув’язнений у РФ на 25 років політик Володимир Кара-Мурза, а детально про цілу групу отруювачів у ФСБ вдалося дізнатися після отруєння опозиціонера Олексія Навального, який помер після кількох років, проведених у російській колонії. 

Україна та ще півсотні країн марно вимагали від РФ розслідувати отруєння Навального. Росія продовжує виробляти хімічну зброю попри свої міжнародні зобов’язання.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter