“Раптом що, їде Катерина”: в Україні запустили застосунок для виклику груп мобільного реагування

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні запустили новий застосунок під назвою “Катерина”, призначений для виклику мобільних груп реагування в разі небезпеки.

Про це повідомляє Wonderzine Україна.

Розробники заявляють: “Нам остогидли бевзні, які не здатні стримуватися, агресують або розпускають руки. Тому ми створили “Катерину”. “Катерина” завжди на твоїй стороні. Ми забезпечимо тобі фізичний захист або відвеземо в безпечне місце”.

Цей сервіс працює на базі служби охорони “Явір-2000” і має під своїм керівництвом понад 1500 груп швидкого реагування, які здатні прибути на місце виклику в середньому за 5 хвилин.

Охоронці проходять психологічну підготовку, мають необхідне обладнання та транспортні засоби для швидкого реагування. За потреби вони можуть використовувати газовий балон, гумовий кийок, травматичну зброю або доставити людину в безпечне місце.

Завдяки співпраці з охоронними компаніями по всій Україні, сервіс доступний майже у всіх регіонах країни, за винятком тимчасово окупованого Криму та частин Луганської, Донецької та Херсонської областей.

Виклик охорони можливий у будь-якій небезпечній ситуації. Для цього потрібно попередньо оформити підписку в застосунку та натиснути кнопку виклику. Після цього найближча група швидкого реагування негайно вирушить на допомогу.

“Катерина” пропонує три тарифні плани підписок:

  • “Коліжанка” – один виклик, 199 гривень на місяць;
  • “Кума” – три виклики, 299 гривень на місяць;
  • “Сестра” – десять викликів, 799 гривень на місяць.

Одну підписку можна оформити на кількох людей, додавши кожен пристрій за 50 гривень.

Якщо підписка закінчилася, додатковий виїзд коштуватиме 350 гривень. Екіпаж приїде навіть у випадку, якщо на карті немає коштів у момент виклику.

Посилання на завантаження застосунку доступне на офіційному сайті.

Раніше ZMINA писала, що у травні на Київщині правоохоронці затримали чоловіка, який напав на поліціянта, що приїхав на виклик щодо домашнього насильства в родині. 

Опівночі 13-річна дівчина зателефонувала до поліції, щоб повідомити, що її 38-річний батько вчиняє домашнє насильство щодо матері. Один з поліціянтів, приїхавши на виклик, отримав ножове поранення. Патрульний зробив попереджувальний постріл у повітря, а наступний – у ногу нападнику. 

За вчинене чоловіку тепер загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне. 

Нагадаємо, що нещодавно парламент попередньо підтримав погодження українського законодавства зі Стамбульською конвенцією. Україна ратифікувала конвенцію із заявами, що містять певні застереження, про які можна прочитати за посиланням.

Досі за домашнє насильство в Україні переважно притягують до адміністративної відповідальності. У січні 2024 року правоохоронці зареєстрували рекордні майже пів тисячі кримінальних проваджень щодо випадків насильства в родинах. 

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter