Рада попередньо підтримала приведення українського законодавства у відповідність до Стамбульської конвенції

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №10249 щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Про це розповіли у Мінсоцполітики. 

Ілюстраційне зображення

Документ має привести українське законодавство у відповідність до Стамбульської конвенції, яка в Україні набула чинності у листопаді 2022-го. 

Проєкт передбачає зміни до Сімейного кодексу та низки інших законів, серед яких: закони “Про охорону дитинства”, “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та “Про медіацію”. Після остаточного ухвалення документа в Україні хочуть створити нові органи центральної влади, розширити перелік спеціалізованих служб підтримки для постраждалих та запровадити спеціалізовану “гарячу лінію”.

Автори пропонують також більше не займатись примиренням подружжя у процесі розлучення, якщо одна зі сторін вчинила насильство.

Насильство у родині розповсюджена проблема для України. Так, за 2023 рік кількість випадків домашнього насильства зросла на 20% та сягнула понад 291 тисячу фактів. 

Нагадаємо, що Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію із заявами, що містять певні застереження. Про те, які саме це застереження і чи поширена така практика ратифікації конвенції в країнах Європи, читайте за посиланням.

Досі за домашнє насильство в Україні переважно притягують до адміністративної відповідальності. У січні 2024 року правоохоронці зареєстрували рекордні майже пів тисячі кримінальних проваджень щодо випадків насильства в родинах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter