Окупанти затримали в Криму чоловіка за нібито участь у “кримськотатарському батальйоні” – ЗМІ

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали чоловіка за підозрою в нібито участі в “кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана”.

Про це інформує Крим.Реалії з посиланням на пропагандистські російські ЗМІ.

Пропагандистське агентство ТАСС цитує повідомлення пресслужби ФСБ, у якому йдеться, що окупанти затримали чоловіка, який 2015 року нібито вступив “до складу зазначеного формування, яке дислокувалося на території України, виконував функціональні обов’язки щодо перевірки осіб та автотранспортних засобів на пунктах пропуску на кордоні між Україною та Росією, охорони його об’єктів”.

Як повідомляється, фігуранту загрожує до 15 років ув’язнення.

Ім’я та прізвище затриманого не уточнюється, його публічні коментарі відсутні.

Нагадаємо, батальйон імені Номана Челебіджихана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, яке з’явилося на початку 2016 року, під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Батальйон названо на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

ФСБ Росії внесла “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана” до списку “терористичних організацій” 2022 року.

Раніше голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують більш ніж 33 українців, які звинувачуються в причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана”.

За його словами, російські силовики намагаються залякувати більше проукраїнськи налаштованих громадян, які мешкають на окупованих територіях, і продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії, а також звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

Кримська правозахисна група також нагадала, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звертає увагу на непропорційність покарання в цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями.

Ольга Скрипник

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter