У Фінляндії завдяки урокам сексуальної освіти кількість підліткових абортів зменшилася на 66%

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Кількість абортів серед підлітків до 19 років у Фінляндії знизилася на 66% – з 2 144 у 2000 році до 722 у 2023-му, тоді як серед тих, кому ще не виповнилося 18 років, цей показник знизився на 78% за той самий період, показала статистика Фінського інституту охорони здоровʼя (THL).

Про це пише Reuters.

Фото: David Goldman / AP

Так, у 1990-х роках у Фінляндії спостерігалося значне збільшення кількості абортів серед дівчат віком до 20 років. У звʼязку з цим на початку 2000-х уряд вніс зміни, покликані забезпечили доступ до контрацепції без рецепта для осіб від 15 років, а також впровадив обовʼязкові уроки сексуальної освіти в усіх школах.

До того ж у службах добробуту почали безплатно роздавати засоби для контрацепції, що теж сприяло зменшенню кількості підліткових абортів.

За даними Фінського інституту охорони здоровʼя, у результаті цього кількість абортів серед підлітків у віці до 19 років зменшилася на 66%, з 2144 випадків у 2000 році до 722 у 2023-му. 

Крім того, у 2022 році Фінляндія ухвалила закон, який спрощує процедуру абортів, роблячи їх більш доступними. Він передбачає, що жінки можуть зробити аборт протягом перших 12 тижнів вагітності без необхідності вказувати причину.

THL заявив, що поки що зарано робити висновки щодо того, чи матиме законодавча зміна, яка набула чинності минулого року, вплив на кількість абортів. Водночас професор-дослідник THL Міка Ґісслер припускає, що саме сексуальна освіта відіграє у цьому питанні значну роль.

Нагадаємо, що у березні цього року Франція стала першою у світі країною, у якій право жінок на аборт закріпили в Конституції.

Спільне засідання двох палат парламенту – національних зборів та сенату – транслювали на великих екранах у прямому ефірі на площі Трокадеро в Парижі. Сотні людей зібралися, щоб стати свідками ухвалення історичного рішення.

Таке рішення парламенту отримало критику, зокрема від лідерки ультраправих Марін Ле Пен, яка відома своєю риторикою проти мігрантів і підтримкою РФ. Вона заявила, що президент Франції Емманюель Макрон використовує це для отримання політичних балів через велику підтримку права на аборти в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter