Скандальний бар у Харкові, який пропагував насильство та злочини, оштрафували – Омбудсман

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У березні цього року навколо харківського бару “Поза зоною” розгорівся скандал. Причиною цього стали сексуалізовані та дискримінаційні назви й описи напоїв, що могли порушувати закон України “Про рекламу”. Небайдужі надіслали скаргу до Офісу Омбудсмана щодо реклами та інформації в меню. Зрештою заклад оштрафували, і наразі він зачинений. 

Про це повідомляє Омбудсман України.

23 березня біля Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, де був розташований заклад, відбулась акція протесту проти сексизму та дискримінації жінок у назвах напоїв у меню. 

“Локація закладу в будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, яке є державним підприємством та перебуває у власності Міністерства культури та інформаційної політики, виглядала особливо цинічно, зважаючи на мету функціонування та вагомий внесок Харківського державного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка у справу національного духовного відродження, та могла негативно вплинути на репутацію підприємства”, – наголосили в Офісі Омбудсмана.

Тож Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження і скерував листи до відповідних органів, включно з Міністерством культури, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області та Головним управлінням Національної поліції в Харківській області.

Міністерство культури підтвердило, що реклама закладу, яка має ознаки дискримінації, суперечить меті та діяльності театру і спричиняє репутаційні збитки. Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області зафіксувало порушення Закону України “Про рекламу” і наклало штрафи на загальну суму 13 600 грн. Також під час перевірки виявили рекламу алкоголю і кальяну без належних попереджень, що спричинило додаткові штрафи на суму 3 400 грн.

Харківське районне управління поліції №3 склало протокол на власника закладу, якого притягнули до адміністративної відповідальності. Заклад громадського харчування наразі припинив свою діяльність.

В Офісі Омбудсмана зазначили, що в разі порушення прав можна звернутися до Уповноваженого за адресою вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008, електронною поштою hotline@ombudsman.gov.ua, гарячою лінією 0 800 501 720 або телефоном 044-299-74-08.

Нагадаємо, що проєктна менеджерка Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик звернула увагу на те, що чимало з назв коктейлів цього бару популяризують та стандартизують культуру зґвалтування.

Вона пояснила, що культура зґвалтування – комплекс переконань, що заохочує сексуальну агресію чоловіків та схвалює агресію проти жінок. Тобто це пропаганда того, що сексуальність має бути жорстока, а зґвалтування нібито є виявом пристрасті чоловіка, який “не втримався” від застосування сили до жінки, яка йому сподобалася. У такому суспільстві, як зазначає Юзик, жінки й дівчата не можуть почувати себе в безпеці.

На такі назви відреагувала феміністична активістка та журналістка видання “Гендер в деталях” Євгенія Дишлева, яка в коментарі виданню ZMINA наголосила, що назви на кшталт “Мрія педофіла” та “Зґвалтований” є очевидною і незавуальованою романтизацією насильства та педофілії. Тоді як сам бар не розуміє причини суспільного обурення, не вбачає порушення закону і вважає такі назви виявом власної креативності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter