Справи Майдану: ДБР повідомило про підозру екскерівництву СБУ та більш ніж 20 високопосадовцям ФСБ 

Дата: 20 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань оголосило підозру директору російської ФСБ Олександру Бортнікову та ще 20 російським високопосадовцям у розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні й незаконному перешкоджанні протестам під час Євромайдану.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Джерело: УНІАН Володимир Гонтар

За даними слідства, Бортніков розробив план для придушення акцій у 2013–2014 роках, щоб зберегти панівний на той час режим в Україні. Кінцевою метою була подальша анексія частини території України під приводом нібито “громадянського протистояння”.

“Одним із ключових завдань ФСБ було не допустити євроінтеграційні процеси України та членство в НАТО. Це загрожувало планам РФ у відновленні союзної держави та включенні до її складу колишніх радянських республік”, – повідомляють у ДБР.

Слідство встановило, що для припинення протестних акцій Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який також мав російське громадянство, сприяти працівникам російської спецслужби в їхній діяльності.

Як з’ясували слідчі, у грудні 2013 року командувач Внутрішніх військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів. Для цього він звернувся з листом до міністра оборони України про безоплатне передання внутрішнім військам 4 мільйонів патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25 та іншого військового майна.

За вказівкою Бортнікова й на запрошення колишнього голови СБУ до Києва прибула група з 20 співробітників ФСБ, які інструктували українських правоохоронців у протидії протестувальникам.

Крім того, за завданням спецслужбовців з рф українські правоохоронці збирали та публікували відео, щоб провокувати конфлікти між учасниками Євромайдану та його противниками. 

Колишні голова СБУ та начальник ДЗНД у 2022 році перейшли на бік окупантів, через що СБУ притягнула їх до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони обійняли керівні посади в незаконно створених органах безпеки на тимчасово окупованих росією територіях Херсонської та Запорізької областей.

Слідчі ДБР повідомили про підозру Бортнікову в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013–2014 роках.

Іншим 20 російським високопосадовцям оголосили про зміну раніше повідомленої підозри в пособництві цим діям та повідомили про нову підозру в незаконному перешкоджанні протестним акціям.

Серед них, зокрема, директор федеральної служби військ росгвардії Віктор Золотов, начальник захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ, колишній голова СБУ та його перший заступник й інші.

Раніше ДБР скерувало до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира загону особливого призначення “Беркут” управління Міністерства внутрішніх справ України в Севастополі за зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Нагадаємо, через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter