Політв’язень, громадянський журналіст та активіст Осман Аріфмеметов, ймовірно, прибув до в’язниці у Красноярському краї РФ

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень, громадянський журналіст та активіст Осман Аріфмеметов, засуджений до 14 років ув’язнення у справі “другої Сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”, прибув до в’язниці в Мінусинську Красноярського краю РФ, де відбуває незаконне покарання кримськотатарський політик Наріман Джелял.

Про це Джелял повідомив у листі до дружини, пише “Кримська солідарність”.

Осман Аріфмеметов. Джерело: “Кримська солідарність”

“Вчора дізналися, що до нас піднявся Осман із Криму. Напевно, Аріфмеметов, але точно дізнаюся пізніше. Вочевидь він тиждень чи два був у карантині і лише 7 травня переїхав до спільної камери”, – написав Джелял.

Мати Османа Емдіє Аріфмеметова розповіла “Кримській солідарності”, що жодних відомостей від сина поки не отримувала.

Про те, що політв’язня етапували із СІЗО №3 Новочеркаська, стало відомо на початку квітня. 18 березня його та інших учасників справи “другої Сімферопольської групи” вивезли по різних виправних установах.

Нагадаємо, що всіх фігурантів справи затримали 27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя, коли в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки.

Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані – громадянські журналісти чи громадські активісти.

За вироком Південного окружного військового суду від 24 листопада 2022 року Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Перші чотири роки проведуть у в’язницях, потім усіх переведуть до колонії суворого режиму.

Підсудні винними себе не визнали й вважають своє переслідування політичним.

1 лютого 2024 року апеляційний військовий суд підмосковного міста Власиха залишив вирок кримським політв’язням без зміни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter