Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики заявив про недопустимість тиску на “Суспільне”

Дата: 02 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 2 травня розглянув звернення суспільного мовлення щодо тиску й поширення “токсичних наративів” про медіакомпанію з боку нардепки Мар’яни Безуглої. Було ухвалено дві заяви: перша — про недопустимість тиску на “Суспільне” та надання йому повного фінансування, згідно з законом, друга — про необхідність дотримання принципів свободи слова щодо всіх медіа, аби громадяни мали доступ до верифікованої інформації.

Про це йшлося в трансляції засідання на ютуб-каналі “Суспільного”.

Фото: “Суспільне новини”

Голова правління “Суспільного” Микола Чернотицький заявив, що не хотів би допущення тиску від народних депутатів. Стосовно телемарафону, він зазначив, що напередодні відбулася конструктивна бесіда з іншими медіагрупами.

“Для нас важливо зберігати єдність і не забувати, що війна. Або ми залишаємося в паритетних умовах, або розгляньмо модель, коли ми розширюємо мовлення на своєму Першому каналі, але я маю розуміти, що це робиться легально, не суперечить указам президента та рішенню РНБО. Ми готові до таких сценаріїв, але хочемо знати, що ніхто не буде звинувачувати, що ніхто не підважив національну безпеку своїм контентом. Найбільше тригерить, що це все переростає в скандал, який точно може вдарити по країні через донорів та інше”, — сказав Микола Чернотицький. 

Проєкту рішення заздалегідь не готували. Тому голова Комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв за підсумками живого обговорення запропонував на основі інформаційно-довідкових матеріалів НСТУ, наданих комітету, зробити заяву про неприпустимість тиску та розповсюдження неправдивої інформації про діяльність і результат роботи національного суспільного мовника. Також зробити заяву про потребу повністю фінансувати “Суспільне”, згідно з законом.

Друга окрема заява — необхідність дотримання принципів свободи слова і свободи медіа, про необхідність забезпечення всіх громадян України верифікованою перевіреною інформацією. В цій заяві також звернулися до каналів-засновників телемарафону щодо необхідності дотримання принципу паритетності мовлення під час війни.

Пропонувалося окреме звернення — до апарату РНБО, аби той дав роз’яснення щодо можливості відновлення мовлення “Суспільного” в повному обсязі на телеканалі Перший, згідно з ліцензією. Проте комітет не підтримав це звернення.

Також Потураєв пропонував окремим рішення звернутися до Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо можливості відновлення мовлення НСТУ на їхніх каналах, згідно з ліцензіями. 

Голова наглядової ради “Суспільного” Світлана Остапа зазначила, що “Суспільне” потребує письмових гарантій, що в разі мовлення на всіх своїх платформах у компанії не заберуть телеканал Перший і не звинуватять у порушенні законодавства.

Зі свого боку депутат від фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький наголосив, що втручання в роботу суспільного мовника шкодить європейській інтеграції України, а нардеп Володимир В’ятрович запропонував скоротити телемарафон, бо він дискредитує Україну на міжнародній арені й віджив себе.

Нагадаємо, раніше журналістська спільнота “Медіарух” закликала припинити тиск на суспільне мовлення, зберегти за ним вечірні прайми телемарафону та перестати робити спроби ще більше урізати фінансування.

А також Комісія з журналістської етики виступила із заявою, в якій висловила свою підтримку Національній суспільній телерадіокомпанії України. Приводом для заяви стали “випади щодо суспільного мовника зі сторони окремих народних депутатів, а також з’явилася інформація про прагнення виключити суспільного мовника з праймтайм-ефірів “Єдиного марафону”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter