“Не випустять, доки не помре”: кримського політв’язня Олега Приходька утримують у ШІЗО

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Олега Приходька, якого засудили до 9,5 року позбавлення волі, утримують у ШІЗО: співробітники колонії відкрито кажуть йому, що не випустять звідти, доки він не помре.

Про це виданню “Суспільне Крим” розповіла донька бранця Кремля Наталія Швецова.

Олег Приходько. Джерело: “Радіо Свобода”

“Мого тата хочуть згноїти в ШІЗО. Від тата надійшло повідомлення. Він сказав, що його не випустять із ШІЗО доти, доки він не помре”, — сказала вона.

Залишити Приходька в ШІЗО – наказ “згори”, так кажуть чоловіку співробітники російської колонії.

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції та публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько різко припиняв такі візити.

З 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Чоловіка заарештували й висунули звинувачення в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.

Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив Олега Приходька до п’яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у 110 тисяч рублів за начебто “незаконне виготовлення вибухових речовин, спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”.

17 травня 2021 року Військовий апеляційний суд м. Власиха Московської області відхилив апеляційну скаргу Приходька на незаконне попереднє рішення суду першої інстанції за відсутності будь-яких достовірних доказів провини українця.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Олега Приходька політичним ув’язненим.

У жовтні 2021 року адвокат Сергій Легостов після зустрічі з Приходьком повідомив про “жорстоке поводження” з кримцем у російській колонії.

19 січня 2022 року донька бранця Кремля заявила про “знущання і тортури” щодо її батька в російському ув’язненні. 

У листопаді 2023 року російський суд додав 4,5 року ув’язнення до вироку кримському політв’язню. 

У лютому наступного року Наталія Швецова повідомила, що її батька планують етапувати з російської в’язниці ще далі від батьківщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter