Суд у Чехії зняв звинувачення з українця у тогорічній справі щодо вбивства рома у Брно

Дата: 22 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Крайовий суд у чеському місті Брно зняв звинувачення з українця у справі про тогорічну смерть рома; судді встановили, що це не було злочинним діянням, це була необхідна самооборона.

Про це повідомляє видання Ceske Noviny.

Фото: Týdeník Policie

37-річному Роману Рогозіну висунули звинувачення у вбивстві, покарання за яке передбачало до 18 років позбавлення волі. Зрештою прокурор запропонував покарання у вигляді близько п’яти років позбавлення волі за вбивство з необережності і заподіяння тілесних ушкоджень.

Чоловік раніше заперечував свою провину, заявляючи, що це був самозахист. Рішення суду не є остаточним, позивач залишив термін для можливої апеляції.

“Ми вважаємо, що дії підсудного мають ознаки необхідної оборони, як це передбачено нашим кримінальним кодексом. Дійсно, було нанесення тілесних ушкоджень і смерть молодої людини. Це нещасний випадок. З іншого боку, ми не будемо криміналізувати дії, які якимось чином не відхиляються від того, що закон дозволяє нам вважати необхідною обороною”, – сказав голова суду.

Перед будівлею суду після оголошення рішення кілька незадоволених ромів висловили свою незгоду з ним. Вони заклеїли роти скотчем, на якому написано: “Вони змусили нас замовкнути!!!” та “Людські життя мають значення”.

“Для мене вирок є великим розчаруванням. Це вже не перший випадок, коли не призначається адекватне покарання у справі, де жертвою є представник ромської громади”, – зазначив представник організації Romani hub Томаш Щука.

Згідно з обвинувальним актом, засуджений чоловік нібито напав з ножем на трьох людей біля трамвайної зупинки і поранив їх. Один з них згодом помер у лікарні. Загиблим виявився молодий ром. Невдовзі після смерті юнака ромська громада почала проявляти ненависть до українців.

Нагадаємо, що суд відкрив справу минулого року в середині грудня, коли він допитав Рогозіна і двох постраждалих. Рогозін тоді розповів, що він і його друзі їхали трамваєм, коли група інших людей почала шуміти в трамваї. За його словами, вони вмикали музику, кричали, гойдалися на поручнях.

“Коли це стало нестерпно, я попросив їх зупинитися”, – зазначив підсудний.

Між чоловіками стався конфлікт, який продовжився і після того, як вони вийшли з трамвая. За словами українця, після цього на нього напала група з трьох осіб, і він витягнув ніж, щоб захистити себе. Він також каже, що розмахував ножем і навіть не помітив, що вдарив когось.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter