В Україні запустили курс про культуру взаємодії з людьми з ампутацією

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Українська компанія BetterMe спільно з Всеукраїнським сучасним центром протезування, реабілітації та реконструктивної хірургії для усіх, хто постраждав від війни Superhumans, розробили навчальний курс “Спілкування без бар’єрів”. Курс доступний у застосунку BetterMe: Mental Health та безплатний для всіх українців.

Про це компанія BetterMe розповіла у коментарі “Суспільному”.  

Фото: The Village Україна

Курс покликаний навчити екологічно виражати емоції, будувати діалог та опановувати навички управління власними почуттями у комунікації з людьми з ампутацією. Його розробили психологи.

У компанії зазначили, що згідно з Національним соціологічним дослідженням про сприйняття людей з інвалідністю в Україні, 98% українців вважають людей з інвалідністю повноправними членами суспільства, однак можливість знайти роботу для них оцінюють як низьку. За даними опитування Українського ветеранського фонду 2023 року, 15% українських захисників після війни готові бути найманими працівниками. Існує ймовірність того, що цей показник зростатиме, тому важливо вже сьогодні знаходити шляхи розвитку інклюзивної взаємодії в команді, наголошують організатори курсу.

Тож у рамках курсу учасники зможуть, зокрема, знайти відповідь на такі питання:

  • як визначити, що нас бентежить та над чим варто працювати;
  • як почати розмову, коли всі слова здаються недоречними;
  • як перестати відчувати сором і провину перед людиною з інвалідністю.

Спершу доступ до курсу був відкритий понад 500 українським роботодавцям, які раніше доєднались до Національної програми підвищення продуктивності”. Проте тепер всі користувачі можуть знайти курс на головному екрані або у розділі “Цікаве” застосунку BetterMe: Mental Health.

“Наші захисники та захисниці повертаються до цивільного життя і переважно це люди з інвалідністю. Нам всім дуже важливо навчитися з ними спілкуватися та зробити їх перебування на робочому місці максимально комфортним. В першу чергу — це звичайно про фізичну доступність, але окрім фізичних барʼєрів ми маємо говорити про психологічні барʼєри”, – наголосила СЕО Superhumans Center Ольга Руднєва.

Йдеться про те, як правильно спілкуватися, як почати розмову, чи варто допомагати, як коректно запропонувати допомогу.

Нагадаємо, що у 2023 році на понад 72 тисячі підприємств, що використовують найману працю від 8 і більше осіб, працювали понад 403 тисячі людей з інвалідністю, а торік загалом їх кількість збільшилась на 297 осіб. 

Якщо казати у процентному співвідношенні, то кількість людей з інвалідністю, які мають роботу, за рік збільшилась усього на 0,1%. 

Посадовці кажуть, що станом на початок 2023 року 86,7% людей з інвалідністю мали другу та третю групу інвалідності. Питання зайнятості для цієї категорії населення називають одним з найактуальніших та найважливіших.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter