Наприкінці 2023 року 60 українських цивільних перевезли з окупованого Криму до в’язниць в РФ

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Шістдесят українців, незаконно позбавлених волі на окупованих територіях, перевезли із Сімферопольського СІЗО №2 до колоній на території РФ наприкінці 2023 року.

 Про це повідомила Кримська правозахисна група.

За інформацією власних джерел КПГ, цивільних заручників етапували в так званих стаканах, тобто в автозаках без сидячих місць, і протягом усього маршруту перевезення били та всіляко знущалися. Найжорстокіших знущань українці зазнали під час перебування між Сімферополем та Краснодаром.  

Дорога із Сімферополя до Краснодара займає понад вісім годин, і весь цей час людям доводиться стояти в дуже незручній позі, бо в стакан також кладуть і всі особисті речі в’язня. Через дуже обмежене місце сісти там неможливо“, – повідомляє КПГ.

Нагадаємо, українців, яких росіяни незаконно вивезли з окупованих територій до Криму, утримують у Сімферопольському СІЗО №2 в окремих будівлях. Там цивільних заручників тримають в окремому крилі, де є жіночі та чоловічі камери. До чоловіків постійно застосовували тортури. Жінок не катували, але водночас вони зазнавали постійного психологічного тиску. 

“Є припущення, що співробітники СІЗО не контролюють тієї частини приміщення, де утримуються українці. Людей утримують без належного документального оформлення, через що адвокати не можуть з ними зустрітися. Доступу до них немає, і адвокатам працівники СІЗО повідомляють, що їхніх підзахисних у них немає. Хоча є докази того, що вони перебувають саме там. Адвокати мають доступ лише до тих осіб, щодо яких уже порушено кримінальні справи або оголошено підозру. Вони оформлені документально, тому в адвокатів є можливість побачитися з ними та захищати їх у межах порушеної кримінальної справи. У цьому разі до таких людей тортури не застосовують”, – розповіло ZMINA поінформоване джерело. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter