У київському виші студенти вимагають звільнити викладача, через його сексиські висловлювання

Дата: 17 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Студенти Навчально-наукового інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка поскаржилися українському Омбудсману на сексизм з боку одного з викладачів вишу. Після цього чоловікові винесли догану, однак студенти вимагають його звільнення.

Про це пише Громадське з посиланням на студентку цього вишу та військовослужбовицю Оксану Паращак.

Навчально-науковий інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Джерело: Вікіпедія

За словами Паращак, торік влітку студенти звернулися з листом до нині вже ексдиректора інституту Володимира Різуна, де скаржилися на “відверту проросійську та сексистську позицію” одного з викладачів закладу Микити Василенка.

“Викладач зловживає сексистськими коментарями в бік студенток. У час повномасштабної війни Росії проти України зазначений викладач розповідає студентам на заняттях про “велич Росії”, – вказано в листі, який підписали понад 170 студентів ННІЖ.

Як повідомили студенти, у 2018-2019 роках Василенко під час занять нібито агітував їх вступати до лав партії ОПЗЖ, яку в листопаді 2022 року РНБО заборонила через загрози національній безпеці.

За словами Паращак, скликана робоча група, яка мала б опрацювати звернення, тоді “не дійшла згоди”:

“Різун заявив, що не має повноваження кваліфікувати докази як порушення, а також визнав, що не дивився відео та не слухав аудіо докази поведінки з ознаками дискримінації”, – зазначила вона.

Після цього вже звернулися до уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.

У січні 2024 року Омбудсман відповів, що постійна комісія Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка з питань етики створила робочу групу для опрацювання питань щодо сексизму, порушених у зверненні.

Комісія визнала факти порушень етики й те, що формальний підхід керівництва, Вченої ради та студентського парламенту ННІЖ до зазначених порушень призвели до репутаційних втрат інституту та університету загалом.

Зазначається, що на підставі висновків комісії Василенку та очільниці кафедри, на якій він працює, винесли догану. 

Натомість студенти продовжують вимагати звільнення Василенка.

Нагадаємо, у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка призупинили курс, викладач якого минулого тижня втрапив у скандал через сексистські висловлювання, які озвучив під час лекцій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter