У тернопільському виші призупинили курс викладача, якого звинувачують у сексизмі

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка призупинили курс, викладач якого минулого тижня втрапив у скандал через сексистські висловлювання, які озвучив під час лекцій. 

Про це повідомила пресслужба навчального закладу.

Фото: hromadske

Йдеться про курс “Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя”, який читав професор Володимир Кравець. Під час лекцій він показував студентам презентації із сексистськими наративами й віктимблеймінгом (звинуваченням постраждалих від насильства в тому, що з ними це трапилося). Зокрема, викладач розповідав про різницю “жіночої” та “чоловічої” логіки, а також те, що дівчата нібито самі провокують зґвалтування.

Керівництво університету провело зустріч зі студентами, які скаржилися на лекцію Кравця. У закладі вищої освіти зібрали комісію, яка має дати експертну оцінку навчальних матеріалів курсу. Також виш оцінюватиме знання студентів, які прослухали цей курс.

Раніше ZMINA писала, що одна зі студенток, на імʼя Юліявиклала в тіктоку кадри з презентації, яку Кравець показував студентам.

Дівчина також поділилася своїми нотатками, у яких записувала “цитати” викладача. Так, Кравець жартував про те, що жінки, щоб не переживати, вимкнули вони праску чи ні, беруть її із собою на роботу. Крім того, неодноразово лунали й жарти із сексуальним підтекстом та мізогінні твердження на зразок “Якщо в жінки місячні – її треба відсилати в ліс”.

Водночас сам викладач Тернопільського національного педагогічного університету Володимир Кравець у коментарі hromadske заявив, що “ніколи не ображав жінок”, а уривки з його лекції, які викликали обурення в студентів, були нібито “вирвані з контексту”. Викладач каже, що може перепросити, однак “поки що не знає, за що”.

“Я вам спеціально спрямував прочитані лекції. І де ж там сексизм?” – заявив Кравець.

Крім того, він каже, що знає про те, що на нього скаржилися, бо говорив про це зі студентами. Утім, за його словами, після двох пар студенти “аплодували йому стоячи”.

Нагадаємо, що в червні минулого року студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького оприлюднили відео, на яких ректор Борис Зіменковський коментує прізвища та обрану спеціалізацію студенток. Його жарти підтримують інші члени комісії.

“Волкодав – ох і фамілія. З таким прізвищем і до дітей”, – каже ректор.

Інший член комісії відповідає: “Та вона заміж вийде”.

Студентці, яка запитала про те, що їй робити з розподілом, ректор порадив “повіситись”.

Пожартував він і зі студентки, яка обрала хірургічне спрямування: “Жінка, а хоче різати… Сумно. Я б такої знати не хотів. А якщо мене заріже вночі?” 

У коментарях до допису студентів підтримали медики зі Львова та інших міст. Вони закликали Міністерство охорони здоров’я та безпосередньо міністра Віктора Ляшка розібратися в ситуації й покарати ректора Львівського медичного університету.

Міністерство охорони здоровʼя засудило поведінку ректора вишу та його колег, назвавши це виявом сексизму та упередженого ставлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter