“Що робити? Повіситись!”: студенти ЛНМУ поскаржилися на недоречні та сексистські жарти адміністрації закладу освіти

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького після розподілення на інтернатуру поскаржилися в соцмережах на образливі та сексистські жарти з боку адміністрації закладу. Їх підтримали й медики, які закликали МОЗ звернути увагу на неповажне ставлення до майбутніх лікарів. 

Про це повідомила студентка університету Марія Грищук, опублікувавши відео з розподільної конференції.

Головний корпус Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Фото з відкритих джерел

Так, на відео ректор університету Борис Зіменковський коментує прізвища та обрану спеціалізацію студенток. Його жарти підтримують інші члени комісії.

“Волкодав – ох і фамілія. З таким прізвищем і до дітей”, – каже ректор.

Інший член комісії відповідає: “Та вона заміж вийде”.

Студентці, яка запитала про те, що їй робити з розподілом, ректор порадив “повіситись”.

Пожартував він і над студенткою, яка обрала хірургічне спрямування: “Жінка, а хоче різати… Сумно. Я б такої знати не хотів. А якщо мене заріже вночі?” 

Грищук також розповіла, що процедура розподілу, яка базується на рейтинговій системі, відбулася з порушеннями, що позбавило кількох студентів вищих місць у рейтингу.

“Були окремі рейтингові списки студентів зі спеціальностями “Медицина” та “Педіатрія”, проте на прохання студентів-педіатрів та за погодженням МОЗ було дозволено студентам за спеціальністю “Педіатрія” бути в рейтингу студентів за спеціальністю “Медицина”. Про це не були повідомлені решта студентів, що призвело до порушення порядку рейтингового розподілу та втрати місць”, – пояснила студентка.

Крім того, адміністрація університету невчасно попереджала студентів про процедуру розподілу на інтернатуру і про кількість місць, а також не враховувала для складання рейтингу для розподілу результати обʼєктивного структурованого клінічного іспиту та не надала регламенту процедури.

На питання студентів керівництво університету відповідати відмовилося. Зокрема, декан медичного факультету №2 Олександр Надрага вимикав студентам мікрофон, коли вони хотіли поставити запитання про організацію розподілу.

У коментарях до допису студентів підтримали медики зі Львова та інших міст. Вони закликали Міністерство охорони здоров’я та безпосередньо міністра Віктора Ляшка розібратися в ситуації і покарати ректора Львівського медичного університету.

Так, лікар-анестезіолог з Одеської області Іван Черненко зазначив, що головна проблема не в хамстві чи невігластві адміністрації університету, а в несправедливому розподілі.

“Але маємо відати належне, університет чесно демонструє студентам, що вони просто кріпаки, які не потребують поваги. Показує, що далі легше не буде. Бо вся українська медицина – це безперервний процес неповаги і мудацизму.
Тому насправді університет не хотів образити студентів, просто адміністрація намагалася бути максимально щирою та відвертою в демонстрації неповаги. Бо хто, як не університет, має готувати студентів до реального життя”, – додав він.

Тим часом громадський діяч та волонтер Руслан Анфілов наголосив, що перевірити ці звернення студентів і правдивість скарг зможуть правоохоронні органи, тоді як він разом з Європейським клубом молодих лікарів працюватиме над тим, щоб ректор університету не тільки більше не працював в освіті, а й був законно засуджений.

“Що хочуть приховати: для нас важливо, що цей інцидент стався під час скандального розподілу в інтернатуру. Маємо десятки скарг випускників про дії місцевої комісії з розподілу, які мають ознаки серйозних порушень і корупційної складової. І це набагато важливіше. Наразі маємо такий крінж в одному з найвідоміших універів та улюблених славетних українських міст. Мені особисто соромно, хоч і не маю до цього відношення”, – підсумував він.

Як відомо, 83-річний Борис Зіменковський очолює Львівський національний медуніверситет з 1998 року. Останні вибори на цю посаду відбулися 26 вересня 2017 року. Тоді він отримав 816 голосів. У голосуванні взяли участь 1427 людей.

Нагадаємо, у квітні адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялася навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитися самостійно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter