Кримський політв’язень Тофік Абдулгазієв повідомив про втрату ваги та біль у суглобах – родичі

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Фігурант другої сімферопольської “справи кримських мусульман” Тофік Абдулгазієв повідомив про втрату ваги у в’язниці Верхньоуральська Челябінської області РФ.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на родичів чоловіка.

Тофік Абдулгазієв

Через біль у суглобах кримському татарину важко стискати та розтискати пальці рук – він навіть не здатний тримати ложку. А через гострий біль у п’яті чоловік не може наступати на ногу.

“Через те що вага бандеролі обмежена, дружина не може передати Тофіку всі необхідні йому ліки”, – мовиться в повідомленні.

До арешту та ув’язнення Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Він був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”.

Він також передавав продукти в СІЗО політв’язням, відвідував суди з політично вмотивованих справ, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

27 березня 2019 року співробітники незаконних управлінь ФСБ, МВС Росії та Росгвардії в тимчасово окупованому Криму обшукали будинки кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом вони затримали 24 особи. 27 і 28 березня 2019 року так званий “районний суд” Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону 12 травня 2022 року ухвалив вироки фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” – Тофіку Абдулгазієву, Владлену Абдулкадирову, Іззету Абдуллаєву, Меджиту Абдурахімову та Меджиту Абдураханову. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі. Іззета Абдуллаєва засудили до 12 років колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці та обмеженням волі на один рік після звільнення.

У липні 2023 року Абдулгазієва незаконно етапували до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області РФ.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter