Правозахисники закликали депутатів змінити законопроєкт про лобіювання, який у нинішньому вигляді загрожує свободі й демократії

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Урядовий законопроєкт № 10337 “Про доброчесне лобіювання”, схвалений парламентом у першому читанні, в нинішньому вигляді не лише віддаляє країну від європейських цінностей, але й прямо загрожує свободі, демократії та конституційним правам в Україні.

Про це йдеться в заяві правозахисників і громадських активістів, оприлюдненій Центром прав людини ZMINA. 

“У редакції першого читання цей проєкт не лише не зменшить олігархічні та недоброчесні впливи на ухвалення рішень органами влади, але й посилить закритість влади, дозволить тиснути на будь-яких “незручних” громадян чи організації громадянського суспільства, які критикуватимуть владу, вимагатимуть реформ або змін у публічній політиці”, – йдеться в заяві. 

Крім того, такі громадяни чи організації будуть зобов’язані реєструватися як “лобісти” під загрозою штрафів, як “іноагенти” в путінській Росії. Тобто буде створена система тиску влади на громадянське суспільство. За участь у круглому столі, скеруванні пропозицій до законодавства, громадську експертизу чи зустріч з посадовцем людей переслідуватимуть як за “незаконне лобіювання”.

Підписанти заяви наголошують, що всі ключові пропозиції представників громадських організацій, що входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту до другого читання, створеної парламентським Комітетом з питань правової політики, проігноровані. Відповідно, доопрацьована редакція проєкту закону й надалі дозволяє переслідувати громадян чи громадські організації за критику чи пропозиції до законодавства під приводом відстоювання ними своїх “комерційних інтересів”. Останні сформульовано нечітко – будь-яка пожертва на підтримку організації для адвокатування антикорупційних, політичних чи інших реформ може вважатися її “комерційним інтересом”.

“Існує ризик, що комітет і загалом парламент можуть ухвалити в цілому законопроєкт №10337 у редакції, яка дозволить владі вважати будь-яких активних громадян і громадські об’єднання лобістами, вимагати звітування за кожну зустріч, дзвінок, пресконференцію та інші “лобістські” заходи, штрафувати й публічно дискредитувати в очах суспільства. Тобто не громадяни контролюватимуть владу, а влада контролюватиме громадян і каратиме за їхню громадську активність”, – переконані правозахисники.  

Також вони закликали Комітет з питань правової політики, всіх народних депутатів України під час розгляду законопроєкту в другому читанні врахувати поправки громадських організацій, насамперед “чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, і на діяльність неприбуткових організацій та неприбуткових установ, зокрема громадських об’єднань”.

Нагадаємо, Верховна рада 10 січня ухвалила в першому читанні законопроєкт про доброчесне лобіювання.

Раніше громадські організації закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

До того у Верховній Раді України була створена робоча група, яка напрацьовувала новий законопроєкт про лобізм і мала розмежувати поняття адвокації та лобіювання.

У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеженню прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter