В уряді обіцяють встановити єдині правила для роботи системи відеомоніторингу із 50 тисячами камер

Дата: 13 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляді Верховної Ради знаходиться проєкт закону про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки, який передбачить правила розміщення камер, деталі доступу до інформації, а також порядок централізованого контролю за захистом та збереженням інформації.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Фото: ifsecglobal.com

Посадовці розповіли про створення єдиної системи відеомоніторингу на початку січня поточного року. Нині до неї вже під’єднали вісім тисяч камер. 

“Мова йде про вулиці міст нашої країни, які сьогодні не охоплені війною, – це безпосередньо ті міста, які не знаходяться поблизу зон відкритого ведення бойових дій. Камери встановлюватимуть на дорогах загального користування та у місцях скупчення людей”, – говорить Тимченко. 

У перспективі до єдиної системи почнуть під’єднувати камери, які адмініструють суб’єкти господарювання, наприклад, камери у розважальних центрах, автозаправних станціях та інших публічних місцях.  

“І, безумовно, для вказаних суб’єктів господарювання законопроєктом будуть розроблені правила безпеки – яким чином буде здійснюватись доступ до вказаних камер відеоспостереження, як вони будуть адмініструватися і як буде використовуватися інформація”, – запевняє заступник міністра. 

У повідомленні на сайті уряду посилання на текст законопроєкту не навели. 

Українські посадовці не вперше говорять про плани встановлювати камери спостереження у громадських місцях. До прикладу, під час пандемії коронавірусу у МОЗ хотіли встановити у торговельних центрах камери, які б слідкували за дотриманням карантину. Тодішня Омбудсман Людмила Денісова радила під час цього не забувати про законодавство, зокрема, щодо захисту персональних даних. 

Уповноважена тоді готувала практичні рекомендації щодо встановлення і використання систем відеоспостереження у громадських місцях. 

Урядовці кажуть, що метою створення єдиної системи відеоспостереження є безпека громадян, а також додають, що система дозволить “проводити превентивну діяльність”. Як приклади такої діяльності назвали встановлення камер спостереження в місцях, де часто трапляються ДТП, а також пошук за допомогою технологій людей та автівок у розшуку. 

Разом з цим у МВС звітують, що у 2023 році рівень злочинності за окремими напрямами в Україні значно знизився, порівняно з “довоєнним часом”, зокрема вбивств поменшало на 15,8%, розбоїв – на 19,3%, грабежів – на 21,8%. 

Нагадаємо, що на Київщині вже працюють майже пів тисячі камер з розпізнаванням обличчя. 

У 2024 році МВС анонсувало появу металошукачів та поліціянтів у кожному навчальному закладі в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter