Росіяни на три з половиною роки ув’язнили кримського татарина Ельдара Кестана за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського татарина з тимчасово окупованої частини Херсонської області посадили за ґрати на три з половиною роки за нібито участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це інформує Кримська правозахисна група з посиланням на рішення незаконного “суду”, текст якого є в розпорядженні правозахисної організації.

Повідомляється, що незаконний “суд” визнав жителя села Партизани Генічеського району Ельдара Алімовича Кестана, 1980 року народження, винним у порушенні ч. 2 ст. 208 КК РФ (участь у збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом). Він отримав три роки й шість місяців увʼязнення.

Таке “рішення” ухвалив “суддя” Сергій Індірейкін так званого “Генічеського райсуду” Херсонської області 28 листопада 2023 року.

Як ідеться в тексті рішення, Кестан нібито 2015 року вступив до лав батальйону.

Судячи з тексту рішення, Ельдара Кестана затримали в Генічеську 3 серпня 2023 року. Найімовірніше, його тримають у новому СІЗО в с.Чонгар.

Правозахисна організація нагадала, що для переслідування українців на окупованих територіях, відповідно до наказу президента РФ № 88-ФЗ від 3 квітня 2023 року, на окупованій території Херсонської області росіяни створили 16 окремих “судів”, що засуджують викрадених місцевих мешканців.

На тимчасово окупованій території Запорізької області створили вісім окремих “судів”.

Раніше голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують більш ніж 33 українців, яких звинувачують у причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана”.

За його словами, окупанти намагаються залякувати більше проукраїнськи налаштованих громадян, які живуть на окупованих територіях, і продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії та звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

Кримська правозахисна група також нагадала, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter