2022-го року в школах Чехії навчалося більше українських дітей ніж нинішнього

Дата: 07 Січня 2024
A+ A- Підписатися
За даними Міністерства освіти Чехії, у школах країни нині навчається менше українських дітей, ніж 2022 року. Це ймовірно пов’язано із загальним зниженням кількості українських біженців у Чехії.
 
Про це повідомляє Radio Prague International.
 
Джерело: REUTERS/Clodagh Kilcoyne
“Частина сімей, що знайшли собі тимчасовий притулок від війни на чеській території, повернулися на батьківщину. Діти, які залишилися в Чехії, відрізняються вищими показниками відвідуваності уроків, але стикаються з проблемами в процесі вивчення чеської мови”, – йдеться в повідомленні.

За результатами дослідження, проведеного агентством PAQ Research, 97% українських біженців віком від 6 до 15 років відвідують базові чеські школи.

Загалом, наприкінці вересня 2023 року до чеських дитячих садків та базових шкіл ходило 48 тисяч дітей українських біженців. Це на 2 тисячі менше, ніж роком раніше.

“Кількість українців з року в рік збільшується лише у чеських навчальних закладах середнього рівня освіти, насамперед там, де не передбачається складання іспитів на атестат зрілості. Наразі їх близько п’яти тисяч осіб, що становить близько 1% учнів у навчальних закладах середнього рівня”, – повідомила виданню речниця міністерства освіти Тереза Фойтова.

Як уточнюється у рамках дослідження соціологи опитали близько 800 українських сімей, які проживають у Чехії.

Нагадаємо, у грудня минулого року Петер Павел, президент Чехії, підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українських біженців, що в’їхали до країни після початку повномасштабного російського вторгнення.

Раніше ZMINA повідомляла, що 1 грудня 2023 року нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту до кінця березня 2025 року для українців, які виїхали з країни, рятуючись від війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter