Президент Польщі вирішив ветувати законопроєкт про бюджет: документ передбачав 3 млрд злотих для держЗМІ

Дата: 24 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Польщі Анджей Дуда вирішив накласти вето на законопроєкт про бюджет, який передбачав виділення на наступний рік 3 мільярдів злотих (близько 700 мільйонів євро) для державних медіа.

Про це він повідомив у соцмережі Х.

Президент Польщі вирішив ветувати закопроєкт про державний бюджет через надмірне фінансування держЗМІ Анджей Дуда. Джерело: EPA-EFE / Grzegorz Momot POLAND OUT

На його переконання, на виділення такої суми на держЗМІ не може бути згоди з огляду “на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави”.

“Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені”, – наголосив Дуда.

Після Різдва президент негайно подасть до Сейму власний проєкт держбюджету. Він закликав спікера Сейму Шимона Головню та спікерку Сенату Малгожату-Кідаву Блонську терміново скликати обидві палати – Сенат і Сейм, щоб розглянути та ухвалити цей законопроєкт.

Дуда наголосив на тому, що спроба парламентської більшості фінансувати держЗМІ з бюджету Польщі є неприйнятною в нинішній ситуації. Всі інші бюджетні видатки, зокрема, й підвищення заробітної плати вчителям, у проєкті президента збережені.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси: нова польська влада заявляє, що державні ЗМІ стали занадто політизованими за урядування попередників.

Державні ЗМІ Польщі, зокрема цілодобовий канал новин TVP Info, критикували за те, що вони служили джерелом пропаганди протягом восьми років правління “Права і Справедливості”. Тепер коаліція на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском обіцяє деполітизувати ці медіа, аби вони використовували більш збалансований підхід.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter