Волонтери просять Зеленського відтермінувати на пів року обмеження для ввезення гумдопомоги

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Майже 20 волонтерських організацій підготували звернення до президента України Володимира Зеленського з вимогою відтермінувати запровадження урядом з 1 грудня 2023 року нової системи пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану щонайменше на шість місяців.

Про це йдеться в колонці волонтерських організацій, опублікованій в “Українській правді”.

Ілюстраційне зображення. Фото: People in Need

За словами підписантів, “скасування спрощеного режиму ввезення гуманітарної допомоги, а також нові процедури ввезення, звітності та обліку гуманітарної допомоги нанесуть значну шкоду забезпеченню Сил безпеки й оборони України та призведуть до недоотримання останніми засобів, необхідних для успішного протистояння агресору”.

Волонтери також звертають увагу на такі фактори, які ускладнюватимуть роботу з грудня:

  • запуск нової системи відбувається без ухвалення необхідних нормативно-правових актів;
  • паралельна зміна первинного законодавства;
  • відсутність адекватного тестування автоматизованої системи та неусунення порушень її функціонування до початку роботи;
  • введення автоматичного блокування на пів року для організацій, що ввозять гуманітарну допомогу;
  • відсутність якісної координації. 

Отже, волонтерські організації просять відтермінувати запровадження нової системи пропуску та обліку гуманітарної допомоги, а також продовжити дію поточного спрощеного режиму ввезення та оформлення гуманітарної допомоги щонайменше на шість місяців з урахуванням пропозицій і зауважень представників організацій громадянського суспільства та волонтерського руху.

Раніше європейські волонтери просили відтермінувати постанову Кабінету Міністрів N°953, яка обмежує можливості постачання гуманітарної допомоги до України.

Нагадаємо, з 1 грудня митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозять як гуманітарну допомогу, здійснюватимуть за новим порядком.

Відповідно, втратить чинність постанова уряду №174 від 1 березня 2022 року. Зокрема, скасовується передбачена цим документом вимога про надання гарантійних листів кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги.

Новий порядок передбачає, що митне оформлення гуманітарної допомоги здійснюватимуть:

  • у пунктах пропуску через державний кордон України;
  • без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;
  • шляхом подання декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою;
  • у спосіб, визначений новим порядком.

Митне оформлення товарів військового призначення та подвійного використання як гуманітарної допомоги здійснюватимуть за наявності:

  • декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою;
  • дозвільного документа Державної служби експортного контролю України, якщо його необхідність передбачена постановами Кабміну від 20 листопада 2003 року № 1807 та від 28 січня 2004 року № 86.

Виняток становитимуть товари, перелічені в постанові №1378 від 9 грудня 2022 року. На імпорт цих товарів не поширюється дія Закону “Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання” в період воєнного стану.

ZMINA раніше писала про “Переслідування волонтерів за незаконне використання гуманітарки: що не так із законодавством і як це можна змінити”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter