У Росії хочуть на п’ять років кинути у колонію журналістку, бо вона не попросила внести себе у список іноагентів

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії силовики затримали журналістку “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву, якій закидають те, що вона не попросила регулюючі органи внести себе до реєстру так званих “іноземних агентів”. Фактично жінку утримують на території РФ з літа поточного року, відколи у неї відібрали російський паспорт та паспорт США.  

Про це розповідає “Радіо Свобода”. 

Фото: “Радіо Свобода”

Курмашева багато років пише про проблеми нацменшин у Татарстані та Башкортостані, а також висвітлює ініціативи на захист та збереження татарської мови та татарської культури.

Журналістка мешкає у Празі, але до Росії за сімейними обставинами приїхала 2 червня поточного року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Увесь цей час Курмашева очікувала, що їй повернуть паспорти, без яких вона не може вільно пересуватись, втім, 18 жовтня її затримали вже за статтею про “іноагентів”. Санкція цієї статті передбачає до 5 років ув’язнення. 

Слідчі вважають, що Курмашева нібито отримала інформацію про мобілізованих викладачів одного з вишів у Татарстані й використовувала ці дані, готуючи “альтернативні аналітичні матеріали” для “профільних міжнародних інстанцій”, а також “проводила інформаційні кампанії, що дискредитують Росію”.

Колеги Курмашевої закликають російську владу відпустити її, зокрема через те, що вона мати двох дітей. 

Закон про “іноагентів” діє в Росії з 2012 року. До “агентів” влада спочатку прирівнювала некомерційні організації, тож у переліку опинилися десятки об’єднань, що займаються правозахистом, допомогою людям, які живуть з ВІЛ, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

З моменту запровадження закону сфера його дії поступово розширювалася, тож тепер “іноагентом” можна визнати будь-кого, хто “підпадає під іноземний вплив”. Росія використовує цей статус для дискредитації тих, хто говорить правду про війну в Україні та життя у РФ. 

Нагадаємо, що ПАРЄ визнала путінський режим у Росії диктатурою, що загрожує світу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter