ПАРЄ визнала путінський режим диктатурою, що загрожує світу

Дата: 13 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію, якою чинний російський режим на чолі із Володимиром Путіним визнали диктатурою. 

Про це розповіла голова постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева

Фото: AFP

Документ підтримали одностайно. 

У резолюції йдеться про нелегітимність та незаконність поправок до російської конституції, внесених у липні 2020 року, що дозволили Путіну лишатися на посаді до 2036 року. Депутати вважають, що після закінчення його строку у 2024-му треба обмежити всі контакти з російським керманичем, за винятком гуманітарних питань. 

ПАРЄ поміж іншим ще раз висловила підтримку Україні у боротьбі з російською агресією, а також зазначила, що міжнародний кримінальний трибунал має розслідувати всі події на території України з лютого 2014 року, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17.

Члени ПАРЄ також повторили заклик до держав–членів статуту МКС заарештувати Путіна, коли той потрапить під їхню юрисдикцію. 

Російська влада для того, щоб перетворити панівний режим на диктатуру, майже два десятки років міняла закони в такий спосіб, щоб розглядати, наприклад, мирні вуличні протести як злочин. Про це детальніше можете прочитати за посиланням

Ще 2012 року, коли Путін тимчасово обіймав посаду очільника російського уряду, він обіцяв росіянам, що Росія ніколи не стане диктатурою.

Нагадаємо, що правозахисники, які аналізували сучасну судову практику у Росії, помітили, що незгодних з війною відправляють у колонії частіше та на більші строки. Торік російські силовики загалом відкрили понад п’ять тисяч адміністративних справ щодо незгодних з війною, а у перші місяці після ухвалення відповідного репресивного законодавства робили це в середньому раз кожного робочого дня. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter