Справи Майдану: чотирьох беркутівців суд визнав винними в розстрілах протестувальників, одного – виправдав

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Святошинський районний суд Києва 18 жовтня, у середу, оголосив вироки п’ятьом колишнім беркутівцям у справі про розстріли протестувальників на вулиці Інститутській у лютому 2014 року. Тоді загинули майже 50 людей.

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Колаж: Сергій Ярошенко

На лаві підсудних пʼятеро обвинувачених бійців “Беркуту” – Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олександр Маринченко, Сергій Тамтура і заступник командира полку Олег Янішевський.

Янішевського суд визнав винним у вбивстві людей і призначив йому довічне увʼязнення. Також його позбавлять спеціального звання “підполковник міліції”. Крім того, колишнього беркутівця визнали винним у вбивстві та тілесних ушкодженнях з необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею у звʼязку із закінченням строків давності.

Аброськіна та Зінченка визнано винними у вбивстві людей. Їх засудили до 15 років позбавлення волі. Їх також позбавлять спеціального звання “сержант міліції” і права обіймати посади протягом трьох років.

У перевищенні службових повноважень визнали винуватим Маринченка. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на п’ять років, позбавивши на два роки права вести правоохоронну діяльність.

А Тамтуру суд виправдав за всіма статтями обвинувачення. Також суд виправдав Аброськіна та Маринченка за низкою статей. 

Додамо, що всіх п’ятьох обвинувачених у 2019 році обміняли на українських полонених. А в лютому 2020 року Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, решта беркутівців продовжують переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Адвокат Стефан Решко заявив, що на рішення щодо трьох підзахисних подаватимуть апеляцію. 

“Стосовно Янішевського – його визнали винним у навмисних убивствах і йому призначили довічне покарання. Тут є великі питання в нас, і ми, звісно, в цій частині вирок будемо апелювати. Тому що під час судового розгляду ми так і не змогли ідентифікувати серед численних осіб, які бачили Янішевського. Але суд дійшов іншого висновку, тому будемо з’ясовувати. І по Аброськіну і по Зінченку теж”, – зазначив адвокат у коментарі “Суспільному”.

Прокурор Олексій Донський, який веде справи Майдану, заявив, що планує оскаржувати цей вирок у повному обсязі – і в питаннях кваліфікації, і в питаннях щодо окремих обвинувачень.

“Для нас дещо незрозуміла логіка: якщо трьох осіб визнали винними у вбивстві, а Маринченка визнали винним у перевищенні влади й при цьому виправдали у вбивстві. Та позиція, яку ми доводили в дебатах і посилалися не на власні якісь судження, а на постанову Верховного Суду, яка є обов’язковою для застосування.

У ній чітко зазначається: якщо є група осіб, яка вчиняє злочин, то не настільки важливо, хто безпосередньо вчиняв убивство, а хто вчиняв активні чи навіть пасивні дії. Достатньо того, що це була група, яка діяла узгоджено. Цим усім критеріям, виходячи з тих доказів, які є, повністю відповідають дії цієї спецроти беркутівців, що ті вчинили 20 лютого”, – заявив Донський.

Судовий розгляд справи тривав майже шість років: із травня 2016 до листопада 2022 року. Відтоді майже рік суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

За даними Офісу генерального прокурора, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській загинуло 48 людей. Ще сотні отримали травми та поранення. Справа щодо пʼяти беркутівців спецроти Києва – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Сергія Тамтури та Олександра Маринченка – слухається в суді з 2016 року. У грудні 2019-го обвинувачених передали Росії під час обміну полонених.

Раніше колишньому керівництву Служби безпеки України та двом десяткам співробітників Федеральної служби безпеки Росії повідомили про підозру в справах Майдану. 

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Фото обкладинки: Сергій Ярошенко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter