“Показували відрізані голови, насаджені на арматуру”: МІПЛ зібрала свідчення про воєнні злочини “Вагнера” та їхній зв’язок з армією РФ

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники зібрали свідчення про злочини “Групи Вагнера” в Україні, скоєні після повномасштабного вторгнення. Серед них катування та позасудові страти українських військовополонених, напади на цивільних тощо.

Про це йдеться в дослідженні Медійної ініціативи за права людини “Група Вагнера: поза відповідальністю”, яке представили сьогодні на конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, передає кореспондент ZMINA. 

“Група Вагнера”. Фото: російські ЗМІ

Документатори МІПЛ опитали українських військовослужбовців, які побували в полоні в бойовиків “Групи Вагнера” та були звільнені в результаті обмінів, і отримали досить фактів про катування, позасудові страти й утримання в нелюдських умовах військовополонених.

“З вересня 2022 до травня 2023 року “Група Вагнера” брала українських військовослужбовців у полон, хоча ця практика для “Вагнера” була нетиповою, бо зазвичай вони розстрілюють усіх полонених. Але в Україні вони самі брали українських військовослужбовців у полон, самі обліковували, складали списки та передавали їх для обміну. У такий спосіб вони хотіли визволити своїх. Військові свідчать, що у вагнерівців був запит лише на певну кількість полонених, інших вони жорстоко і показово вбивали”, – розповіла одна з авторок дослідження, координаторка МІПЛ Тетяна Катриченко.

За її словами, свідки вказують, що з групи двадцяти українських військовослужбовців, захопленої в полон вагнерівцями, вдалося вижити лише трьом. Катриченко навела приклад жорстокого вбивства беззбройних українських військовослужбовців, свідком якого був інший полонений:

“Українському військовополоненому показали свіжі відрізані голови українських хлопців, насаджені на арматуру. Один каже: “Це Едик, а це – Валера. Вони хотіли, щоб усе було за Женевськими конвенціями. Ти теж хочеш за конвенціями? Місце для третього є”.

У звіті правозахисники вказують на те, що з вересня 2022 до червня 2023 року відбулося щонайменше 11 обмінів з вагнерівцями. Здебільшого в районі Бахмута. “Група Вагнера” віддавала тих, кого утримувала в полоні, натомість отримувала не тільки вагнерівців, а й представників регулярної армії РФ, що додатково свідчить про сталий міцний зв’язок “Групи Вагнера” зі збройними силами Росії.

“Злочини вагнерівців поки не розслідувані, винуватці не названі не лише через те, що вагнерівці ховають свої обличчя під масками, але й передусім через те, що “Група Вагнера” намагається діяти як окрема група без визначеного статусу, яку пов’язують з представниками влади РФ. Але ми знаємо, що війна в Україні продемонструвала, що “Група Вагнера” діє під контролем Російської Федерації і саме Кремль відповідає за всі ці злочини вагнерівців”, – наголошує Тетяна Катриченко.  

За її словами, це підтвердив особисто російський президент Володимир Путін, який заявив, що “Група Вагнера” фінансується з федерального бюджету і на неї витрачено приблизно 1 млрд доларів.

“Росії стає все важче приховувати факт контролю за подібними гібридними мілітарними формуваннями і не в останню чергу через те, що ми маємо живих свідків”, – зазначила правозахисниця Медійної ініціативи за права людини.

МІПЛ у своєму дослідженні також вказує, що є і цивільні свідки злочинів вагнерівців, які правозахисники надалі збиратимуть для доповнення свого розслідування.

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку цього року визнала ПВК Вагнера міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Терористичною організацією вважають “Вагнера” в ПАРЄ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter