Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою – спонсором тероризму, а “Вагнер” – терористичною організацією

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі ухвалила декларацію, якою визнає Росію державою – спонсором тероризму, а бойовиків так званої ПВК “Вагнер” – терористичною організацією. 

Про це йдеться в документі. 

Графіті з логотипом ПВК “Вагнер” у Белграді, яке невдовзі замалювали написом “Ні війні”. Фото: Дарко Воїнович / AP

Декларацію ухвалили на закритій 30-й щорічній сесії асамблеї. 

У документі серед іншого йдеться, що єдиним “довгостроковим рішенням для припинення поточних фізичних і психологічних страждань народу України” є виведення російських військ з території України. Ванкуверська декларація й схвалює мирний план президента України Володимира Зеленського

Автори декларації, визнаючи Росію спонсором тероризму, а ПВК “Вагнер” терористами, наголосили, що тероризм є однією з найсерйозніших загроз міжнародному миру та безпеці. 

Члени ОБСЄ підкреслили, що нещодавно президент РФ Путін визнав, що російський уряд фінансував “Вагнер”, тож скоєні ним злочини вважають такими, що вчинялися в інтересах уряду Росії. Окремо згадали й про вербування в’язнів у тюрмах, що “збільшило схильність до вчинення звірств і воєнних злочинів”. Путін таємними указами звільняв з колоній найманців. 

“Вперше саме таке формулювання (держава – спонсор тероризму. – Ред.) закріплено в офіційному документі міжнародної організації. Раніше ПАРЄ назвало режим у РФ “терористичним”… аналогічний термін “state sponsor of terrorism” знає і законодавство США, які також є членом ОБСЄ. Маю надію, що це рішення стане каталізатором визнання держави-агресора спонсором тероризму не лише в США, а й у всьому світі. Адже тероризм не має залишатися поза увагою та справедливим покаранням”,коментує голосування членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук

Нагадаємо, що Верховна Рада ще на початку цього року визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Керівнику ПВК Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter