Під стінами КМДА мітингувальники вже другий день вимагають спрямувати гроші “на армію, а не бруківку”

Дата: 17 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

16 го та 17 вересня під стінами Київської міської державної адміністрації збираються мітингувальники, які вимагають від місцевої влади закласти в бюджет на наступний рік більше коштів на потреби військових. Співзасновника благодійного фонду “Обійми” Романа Абрашина, який облив будівлю червоною фарбою, затримали. Йому вручили два адміністративних протоколи.

Про це повідомляє “Громадське”. 

Фото: Максим Потапович, hromadske

Так, організатори заходу привʼязали мітинг до голосування Київради за бюджет на 2024 рік, яке відбудеться в жовтні. Кілька десятків людей вишикувалися рядами під стінами адміністрації з українськими прапорами та плакатами. Вони скандують: “Гроші на ЗСУ”.

Фото: Марія Барабаш

Мітингувальники вимагають направити кошти на потреби армії, а не на “найновішу бруківку й найкращі клумби”.

“Я сьогодні тут, біля КМДА, прийшла “випити кави”. Тому що мене бісить і обурює, що біля будівлі моєї районної ради зняли цілу рівну бруківку і виклали нову, кольорову, візерунками. І продовжують зараз знімати цілий асфальт по дорозі на аеропорт Жуляни, теж замінюючи його свіженькою бруківочкою.

На вулицях, де пішки ходять хіба ті, у кого не в тему зламалося авто. І це тільки один крихітний приклад, який щодня тригерить особисто мене. Кому цікаво, легко нагуглить весь безмежний сором закупівель з місцевих бюджетів по всій країні”, – розповіла одна з мітингувальниць Ксенія Капітанська.

Активіст Роман Абрашин на знак протесту вилив червону фарбу на табличку “КМДА”. Його затримали та вручили два адміністративних протоколи.

Фото: Сергій Гнезділов

“Не так давно мій товариш, який боронить країну на Сході пішов у розвідку, пішки. Чому? Тому що дронів немає, їх просто не існує в підрозділі. Мій товариш зараз у госпіталі, без ноги, йому її відірвало міною. І я маю питання: скільки ще часу ми маємо витратити на “офіційні процедури” та “діалог”? Скільки відірваних ніг це буде коштувати?

Зрозумійте, для мене це особисте, це мої друзі помирають, це я вже не знаю що відповідати їм на питання про бруківку та стадіони. Ми з вами далеко від фронту, в тиловому місті, маємо великі проблеми з розподілом бюджетних коштів і це ми повинні вирішити цю проблему”, – наголосив Абрашин.

Як відомо, подібні акції відбуваються і в інших містах України. 14 вересня кілька десятків людей зібралися під стінами міської ради Тернополя з вимогою збільшити фінансування оборони з місцевого бюджету до 15%.

Тим часом в Одесі небайдужі вже протягом трьох тижнів виходять на протести з вимогою виділяти гроші на армію, а не ремонт суду. Учасники акції виступають проти багатомільйонних тендерів, які міськрада проводить під час повномасштабної війни.

Фото: The Page

Нагадаємо, що уряд вніс зміни до правил проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану, передбачивши, що для закупівель на суму від 50 тисяч гривень треба не тільки оприлюднювати звіт про договір, що уклали без використання електронної системи закупівель, а й обґрунтовувати закупівлі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter