Уряд зобов’язав під час війни обґрунтовувати необхідність публічних закупівель на суму понад 50 тисяч гривень

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд вніс зміни до правил проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану, передбачивши, що для закупівель на суму від 50 тисяч гривень треба не тільки оприлюднювати звіт про договір, що уклали без використання електронної системи закупівель, а й обґрунтовувати закупівлі. 

Про це розповіли у Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: UNDP

Як пояснила міністерка економіки Юлія Свириденко, зміна покликана в першу чергу покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер. 

Документ також зменшує перелік підстав, за яких державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму. Водночас з цим постанова підсилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба.

Крім того, внесли зміни, які при прийнятті рішення про відмову в участі у торгах підсанкційного учасника, дозволяють виокремити випадок, коли активи такого учасника передані в управління АРМА. У такому випадку заборону здійснювати публічні закупівлі не застосовуватимуть.

Нагадаємо, що українські правозахисники та депутати Європарламенту закликають президента Володимира Зеленського повернути назад до нардепів законопроєкт про е-декларування, яким реєстр закрили від громадськості ще на рік. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter