У Росії затримали терориста та засудженого за збиття МН-17 Ігоря Гіркіна

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії силовики затримали Ігоря Гіркіна – відставного офіцера збройних сил РФ, колишнього полковника ФСБ, який керував захопленням Слов’янська на Донеччині у 2014-му, а також засудженого окружним судом Гааги за збиття боїнга МН-17. 

Про це розповіла його дружина  Мирослава Регінська у телеграм-каналі терориста. 

Гіркін із дружиною. Фото: телеграм-канал Ігоря Гіркіна

Спершу новини про затримання Гіркіна з’явились у російських пропагандистських медіа, але перевірити їх було неможливо.

Регінська розповіла, що до їхньої квартири приїхали представники слідчого комітету. 

“Мене в цей час удома не було. Незабаром, за словами консьєржа, вони вивели мого чоловіка під руки й відвезли у невідомому напрямку. Від друзів мені вдалося з’ясувати, що моєму чоловіку висунуто звинувачення за статтею “екстремізм”, – каже вона. 

Водночас адвокат Олександр Молохо запевняє, що офіційно причини затримання Гіркіна поки не відомі.  Також не відомо, де саме він знаходиться. 

Попри офіційні причини затримання терориста, справжньою може бути критика у бік російської влади та особисто Путіна. Останньому Гіркін, наприклад, публічно радив мовчати, щоб не ганьбитись. Також Гіркін разом з іншими російськими терористами заснував “Клуб розсерджених патріотів”, члени якого вимагають активніше вбивати українців. 

Гіркін особисто зізнавався, що “спусковий гачок війни натиснув він” у 2014-му, коли захопив Слов’янськ з іншими російськими терористами.

Тоді озброєні люди вдерлися до райвідділку та будівлі СБУ. За даними правозахисників, які до сьогодні збирають інформацію про порушення прав людини та міжнародного права в цей період, бойовики обстрілювали житлові мікрорайони, переслідували людей через релігію, незаконно позбавляли волі та навіть життя. Ще кілька років тому на околиці міста знаходили тіла жертв часу окупації 2014-го. 

До того, як захопити Слов’янськ, Гіркін у Криму очолював диверсійний загін. Згідно з інформацією СБУ, на півострів він прилетів рейсом Шереметьєво — Сімферополь 26 лютого 2014 року, а вже у ніч на 27 лютого відбулося захоплення Верховної Ради АРК, що стало початком анексії.

Також Гіркін організовував збір кримських депутатів для призначення так званого референдуму й командував штурмом фотограмметричного центру в Сімферополі. 

Торік окружний суд у Гаазі визнав Гіркіна та Сергія Дубінського й Леоніда Харченка винними у збитті малазійського боїнга МН-17 у 2014-му. Вони отримали довічне. 

Нагадаємо, що вже декілька років в Україні Гіркін є підозрюваним в порушенні законів та звичаїв війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter