У Чечні жорстко побили журналістку та правозахисника, які їхали на суд до матері тамтешнього опозиціонера

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У російській республіці Чечня невідомі жорстко побили журналістку “Нової газети” Олену Мілашину та адвоката Олександра Немова. 

Про це повідомили в “Новій газеті”. 

Олена Мілашина та Олександр Немов

Обоє їхали на суд до Зареми Мусаєвої – дружини федерального судді у відставці Саїда Янгулбаєва та матері правозахисника Абубакара Янгулбаєва. ZMINA детально розповідала про її історію та те, як жінку в січні минулого року викрали з іншого російського регіону чеченські бойовики, відправили її під арешт, поки вона була без свідомості, а тепер незаконно утримують попри серйозні проблеми зі здоров’ям. 

Мілашина та Немов їхали з аеропорту до столиці республіки Грозного, коли автівку перехопили незнайомці в масках. Нападники били журналістку та адвоката ногами, погрожували вбити, приставляли пістолет до голови, а під час нападу повторювали: “Вас попереджали. Їдьте звідси й нічого не пишіть”.

Фото: Команда проти катувань

Окрім цього, нападники знищили техніку та документи, які везли із собою Мілашина та Немов. Колеги потерпілих кажуть, що нині Немов важко говорить і пересувається, а в Мілашиної зламані пальці й періодично вона втрачає свідомість. 

Невдовзі лікарі діагностували журналістці закриту черепно-мозкову травму. Також у жінки поголена та облита зеленкою голова. Щодо Немова, то він отримав ще й ножові поранення.  

Мілашина раніше отримувала прямі погрози від голови Чечні Рамзана Кадирова, зокрема, за висвітлення справи Мусаєвої. Річ у тім, що в родини конфлікт із владою республіки, тож десятки їхніх родичів у регіоні або викрали, або свавільно затримали силовики. Син Мусаєвої Абубакар Янгулбаєв пропонував Кадирову відпустити жінку та запроторити за ґрати його, втім той на пропозицію не зреагував. 

Нагадаємо, що торік у Чечні помер Адам Мурадов, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter