У Чечні до в’язниці хочуть кинути матір опозиціонера, який пропонував Кадирову обміняти себе на неї

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У російській республіці Чечня обвинувачення попросило призначити п’ять із половиною років колонії загального режиму Заремі Мусаєвів – дружині федерального судді у відставці Сайда Янгулбаєва та матері правозахисника Абубакара Янгулбаєва. Жінку у січні минулого року викрали чеченські бойовики та незаконно весь цей час утримують попри серйозні проблеми зі здоров’ям. 

Про це повідомляє “Команда проти катувань”. 

Фото: ОВД-Інфо

У січні 2022 року щонайменше семеро озброєних людей увірвалися у квартиру, де проживала Мусаєва зі своїм чоловіком. Все це відбувалось не у Чечні, а у столиці Нижньогородської області РФ місті Нижній Новгород. 

У Чечні її запроторили під варту за звинуваченнями у застосуванні насильства до поліцейського. Суд над Мусаєвою проходив, поки вона була непритомна: жінка назвала своє ім’я судді, після чого знепритомніла, а отямилася вже в слідчому ізоляторі. 

Рідні переживають за Мусаєву, бо вона має серйозні проблеми зі здоров’ям. За півтора року у слідчому ізоляторі у неї погіршився зір і прогресував біль у спині, тож тепер вона не може самостійно ходити. Також у неї цукровий діабет. 

У родини Янгулбаєвих щонайменше 15 родичів у Чечні або викрали, або свавільно затримали силовики. До прикладу, іншого сина Зареми Ібрагіма пів року тримали у підвалі спецзагону у 2015–2016 роках.

Мітинг у столиці Чечні, учасники якого кидали на землю фотографії членів сім’ї Янгулбаєвих. Фото: ТАСС

За місяць до викрадення Мусаєвої у Чечні зникли десятки родичів п’яти публічних критиків влади, серед яких були й представники родини Янгулбаєвих. На початку поточного року син Мусаєвої  Абубакар запропонував голові Чечні Рамзану Кадирову обміняти себе на матір.

“Вона не повинна відповідати за дії її синів. І ти, якщо чоловік, Кадиров, якщо ти вважаєш себе уособленням максимальної маскулінності у цій країні, ти зобов’язаний її відпустити. І якщо так склалося, що в нас діють правила війни і не діють закони в Росії та Чечні, то обміняймо її на мене. Не треба чіпати жінок. Забери мене замість неї”, – казав він. 

Цю пропозицію Кадиров проігнорував. 

Абубакара Янгулбаєва чеченські силовики вже затримували у 2021-му, однак відпустили, надавши статус свідка в кримінальній справі про “виправдання тероризму”.

Стосувалась ця справа телеграм-каналу “1Адат”, який критикує владу Чечні та інформував про викрадення у регіоні. Модератора цього каналу, 19-річного Салмана Тепсуркаєва, самого викрали, а потім виклали відео, на якому юнак катує себе – його змусили сідати на пляшку. Відтоді про його долю та місцеперебування немає жодної інформації.

Нагадаємо, що торік у Чечні помер Адам Мурадов, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter