У відповідь на критику мера Луцька шкільного флешмобу з перевдяганнями Gender Zed розповіла про історію спідниць

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міський голова Луцька Ігор Поліщук назвав “збоченням” флешмоб учнів місцевого ліцею, у межах якого хлопці-старшокласники прийшли на навчання в сукнях. У відповідь на це запорізька правозахисна організація “Gender Zed” створила серію ілюстрацій, у яких “приміряла” на Поліщука спідниці та розповіла їхню історію. 

Про це йдеться на сторінці організації.

Фото: Gender Zed

“Одяг – це соціальний конструкт, тому він не може бути за замовчанням “чоловічим” або “жіночим”. У ньому або зручно, або ні. А ще в історії є багато випадків, коли чоловіки носили спідниці. Тому ми вирішили “одягнути” голову міста в різноманітні плаття”, – зазначили в організації. 

Тим часом у рубриці “Сексизм-патруль” науково-популярного ресурсу “Гендер в деталях” нагадали, що українське суспільство керується законом, церква відділена від держави за Конституцією, а власні релігійні переконання не є підставою для того, щоб ображати чи засуджувати інших людей.

“У патріархальному суспільстві, де одяг є одним з найважливіших маркерів гендерної ідентичності, ми сприймаємо “природним” те, що сукні, спідниці, блузки, паєтки, стрази та яскраві кольори можуть носити лише жінки. Чоловік, який одягає щось подібне, відразу ж наче втрачає свою маскулінність та натикається на осуд”, – пояснює “Гендер в деталях”. 

У пості на підтримку школярів також наголосили, що чоловічий одяг, у якому прийшли учениці, не викликав бурхливої реакції міського голови.

“Насправді, одяг – це просто одяг, і в демократичному суспільстві люди мають право одягати те, що їм подобається або хочеться носити. І дуже тішить, що нове покоління має набагато менше упереджень та стереотипів, а також більше сміливості для самовираження. Думаємо, мерам деяких міст не завадило б у них повчитись”, – підсумували в науково-популярному ресурсі.

Нагадаємо, що до Міжнародного жіночого дня за мир та роззброєння, учні одного з луцьких ліцеїв влаштували “День навпаки”: хлопці прийшли до навчального закладу в сукнях, а дівчата – у костюмах. Відео з цього дня вони опублікували в тіктоці. Міський голова Ігор Поліщук такий флешмоб не схвалив та зазначив, що був “неприємно здивований”, коли побачив відео школярів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter