У Росії колишню мешканку Енергодара судять за розповіді енергодарців про російську окупацію

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії, в місті Сіверськ Томської області, судять за репресивною статтею про “дискредитацію російської армії” місцеву активістку Марину Новікову. Жінка, яка свого часу мешкала в Україні, на початку повномасштабного вторгнення публікувала в телеграмі розповіді мешканців Енергодара Запорізької області про російську окупацію. 

ZMINA розповідає, що відомо про цю справу. 

Марина Новікова

Справу щодо 65-річної Марини Новікової відкрили ще торік, і вона стала однією з перших у Росії, кого почали переслідувати за щойно введеною до законодавства нормою. Справу на неї відкрили за доносом чоловіка, якого вона не знає. 

Жінка вела власний телеграм-канал “Правда міста Сіверськ”, де розповідала серед іншого про те, як російські військові захоплювали Енергодар Запорізької області. Річ у тім, що Новікова до 1992 року працювала на ЗАЕС та мешкала в місті, тож має там знайомих, розповіді яких і передавала. 

Енергодар російські військові окупували 5 березня минулого року. Невдовзі після цього там почалися проблеми з харчами, ліками, а росіяни почали залякувати містян, викрадаючи деяких прямо посеред вулиць. Попри тиск окупантів енергодарці перший час виходили на протести, які росіяни розганяли стріляниною.

Будинки в Енергодарі. Фото: Louidgi Beltrame

Чоловік Новікової Олександр створив інший телеграм-канал під назвою “Правда міста Сіверськ 2”, де нині розповідає про переслідування дружини. Він упевнений, що переслідувати жінку влада почала у відповідь на її активну громадянську позицію, бо багато років та критикувала місцеву владу і зверталася до судів з приводу різних міських проблем.

За першою освітою жінка математикиня-програмістка, втім уже в Росії здобула освіту юристки та психологині. Новікова, зокрема, допомагала працівникам тамтешніх заводів відсуджувати компенсації за затримування зарплати в держави. 

“Совість міста – так кажуть про неї мешканці. Тому мені особливо прикро, коли слідство, звинувачення намагається виставити її якоюсь напівбожевільною бабою у федеральних ЗМІ. Дуже багатьом людям вона допомогла, весь Сіверськ її знає”,казав чоловік Новікової журналістам “Радіо Свобода”. 

65-річна жінка має проблеми зі здоров’ям, зокрема інвалідність із зору. Втім, її чоловіка як супроводжувача, який би мав допомагати читати документи, до неї не пускають. Ба більше, суддя змушує пенсіонерку відповідати стоячи попри її проблеми з ногами.  

Я вже давно закликаю вас, співгромадяни, відмовитися від підтримки зла, навіть формально, з фігою в кишені або схрещеними за спиною пальцями, відмовитися брати участь у його акціях та дійствах. Захворіти, підвернути ногу, порізати руку і взяти лікарняний, якщо не вистачає духу відверто сказати “НІ”, хоча час навчитися це робити”, – зверталася Новікова до росіян із СІЗО в листі. 

Обвинувачення офіційно запросило для Новікової три роки колонії, однак вона попросила суд відправити її до колонії, адже платити штраф їй немає чим. 

“Я готова до розплати за право залишитися людиною та особистістю, бо розумію, що виправдувального вироку не буде”, – сказала вона.

Нагадаємо, що засуджений у Росії за “дискредитацію армії” батько-одинак, у якого влада відібрала доньку, зник після затримання силовиками в Білорусі. Знайти його не можуть досі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter