Російські правозахисники більше не допомагатимуть російським солдатам тікати до Європи, бо один їх обманув

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний проєкт Gulagu.net, що допомагав вивозити за кордон російських військових, які відмовлялися їхати на війну в Україну, перестане це робити. Річ у тім, що один з тих, кому допомогли правозахисники, обманув їх та не розповів, що причетний до скоєння воєнних злочинів в Україні. 

Про це повідомили правозахисники у своєму телеграм-каналі. 

Володимир Осєчкін. Фото: фейсбук-сторінка правозахисника

Проєкт Gulagu.net заснували ще у 2011 році й займався він спочатку питанням катування ув’язнених у російських колоніях. Керівник проєкту Володимир Осєчкін з 2015-го не мешкає на батьківщині, бо влада щодо нього завела справу про шахрайство, а періодично невідомі намагаються його вбити вже в еміграції. 

Вивозити з Росії людей, на яких тисне влада або які мають чутливу інформацію щодо неї, правозахисники почали задовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У такий спосіб вивезли програміста Сергія Савелєва, який захопив із собою архів 40 гігабайтів відео з тортурами в’язнів. 

Уже під час повномасштабного російського вторгнення правозахисники почали допомагати виїжджати з Росії тим, хто відмовляється їхати на війну. За цей час вивезти встигли: 

  • Микиту Чибрина – частина, в якій він був, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була в Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав; 
  • Андрія Медвєдєва – члена ПВК “Вагнер”; 
  • Костянтина Євремова – колишнього російського старшого лейтенанта, який вдерся до України з території окупованого Криму торік та був у Запорізькій області. 

Усі вони переконували, що свідчитимуть проти російського керівництва в судах. 

Припинити вивозити людей з Росії підштовхнула історія Павла Філатьєва, якому допомогли втекти до Франції. Прилетівши до Парижа, він розірвав російський паспорт. Правозахисникам чоловік казав, що не вчиняв злочинів в Україні, однак шведській газеті Dagens Nyheter розповів, що “деяких з полонених, яких ми взяли, потім розстріляли або повісили”

Павло Філатьєв. Фото: СNN

Росіянин також відмовився добровільно давати свідчення прокурорам та слідчим України в посольстві в Парижі. Втім, ще торік він устиг написати книгу про війну, гроші від продажів якої мав передати на потреби України, але потім передумав.

“Ми вибачаємося перед усіма, хто свідомо чи мимоволі виявився залученим до цієї історії і допомагав Павлу Філатьєву на наше прохання. Ми самі довірилися цій людині та просили вас допомагати їй. Ми не могли припустити, що ця людина здатна на щось подібне. Ця історія та цей досвід показали нам наочно, що спочатку важливо проводити повноцінну перевірку “свідчень” і свідчень і лише потім ухвалювати рішення про допомогу чи відмову в допомозі таким особам”, – кажуть правозахисники. 

Осєчкін каже, що складе із себе повноваження через ситуацію. 

Нагадаємо, що на початку року колишній російський силовик, який ще в березні торік утік з Росії від мобілізації, через суд домігся притулку в Латвії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter