Правозахисник, який викриває вербування російських в’язнів на війну, розповів про спробу замаху на себе

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Засновник правозахисного проєкту Gulagu.net російський правозахисник Володимир Осечкін, який викриває катування у в’язницях та вербування засуджених на війну з Україною, повідомив, що пережив спробу замаху. 

Про це він розповів в інтерв’ю російській журналістці Юлії Латиніній

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Осечкіна

Ще на початку року Осечкін, який з 2015-го покинув батьківщину, казав, що отримав від двох джерел з Росії та чеченської діаспори у Франції попередження про замах. 

Зараз Осечкін говорить, що про підготовку вбивства йому повідомив журналіст Христо Грозєв. Інцидент зі спробою ліквідації правозахисника трапився, за його словами, тиждень тому в місті Біарриц. У цьому населеному пункті чималою кількістю нерухомості володіє родина Володимира Путіна

Так, наприклад, там розташована вілла, яка належить одній з доньок російського президента Катерині Тихоновій, а також будинок, що належить колишній дружині Путіна Людмилі

“Людина, тісно пов’язана з ФСБ та організованою злочинністю, виїхала з Росії в бік Біаррица. Мене вмовили буквально на два дні евакуюватися та виїхати, хоча я не хотів, хотів зловити їх тут. Але ми поїхали в гори на вихідні, я наполіг, щоб ми повернулися після вікенду”, – розповідає Осечкін. 

Вілла в Біарриці, що належить Людмилі Путіній. Фото: TONIODELBARRIO6464 / commons.wikimedia.org

У вечір замаху родина правозахисника спочатку поїхала до театру, а коли повернулася додому, то трапилося таке: “Приїхали діти з дружиною, ми приготували вечерю, і я пам’ятаю – несу тарілки ставити дітям та бічним зором на одній з терас бачу, як червона крапка рухається в мій бік через бильця тераси. Оскільки ми проходили спеціальну підготовку, нас попереджали, щоб ми не зволікали й не чекали, доки нас зріжуть. Тут у нас відімкнулося світло, діти на підлогу – діти з дружиною близько години провели в одній із захищених кімнат”.

Наразі, за словами Осечкіна, правоохоронці у Франції почали розслідування й опитали сусідів, які чули звуки нібито пострілу. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російський правозахисник викривав катування. Торік він допоміг вивезти з РФ декілька великих архівів відео, на яких зафільмували катування в’язнів на Камчатці, Забайкаллі, в Красноярську та Приморському краї. Внаслідок цього російські правоохоронці були змушені відкрити щонайменше 17 кримінальних справ. 

Уже після початку вторгнення Осечкін зосередився, зокрема, на темі вербування російських в’язнів на війну. Росіянин звертався безпосередньо до бізнесмена Євгена Пригожина, який і займається вербуванням та є наближеним до Путіна. У відповідь на критику Пригожин запустив нещодавно сайт “Гулагу.да”, де збирає історії засуджених росіян, “які зробили правильний вибір”

Нагадаємо, що шестеро членів Ради з прав людини при президенті РФ попросили роз’яснити, на якій підставі ув’язнені з невідбутими термінами покарання опиняються в Україні для участі у війні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter