Окупанти вивезли до Росії понад 2000 дітей-сиріт – Верещук

Дата: 12 Березня 2023
A+ A- Підписатися

2161 українську дитину-сироту РФ незаконно вивезла з України на свою територію. Загальна кількість вивезених окупантами дітей може становити близько 150 тисяч.

Про це в інтерв’ю “Українському радіо” повідомила віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Фото: Getty Images

Коли ми говоримо про РФ, то лише українських сиріт, тих, що у нас є в реєстрі,  2161 дитину незаконно вивезла Росія“, – сказала Верещук.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що кількість незаконно вивезених до РФ всіх українських дітей, у тому числі тих, кого депортували разом із батьками, може сягати аж 150 тисяч. Він уточнив, що офіційно верифікованих Україною дітей на території держави-агресора залишається 16 207, однак насправді ця кількість є набагато більшою. Посадовець припускає, що вона сягає саме 150 тисяч. РФ наводить іншу цифру – 733 тисячі українських дітей, яких вона утримує на своїй території. Як вважає Омбудсман, ця цифра значно перебільшена.

Крім усього, РФ використовує примусово депортованих українських дітей для антиукраїнської пропаганди.

За даними правозахисників, депортованих до РФ українських дітей умовно можна розділити на кілька категорій:

  • діти, які були вивезені на територію РФ із законними представниками (батьками, близькими родичами, опікунами тощо);
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які мали відповідний статус до початку повномасштабного вторгнення;
  • діти з інвалідністю, які мають законних представників та станом на 24 лютого 2022 року перебували в закладах цілодобового нагляду;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які набули цього статусу у зв’язку з діями РФ: батьки таких дітей були вбиті, або не пройшли “фільтраційні табори” чи були розлучені з дітьми через відсутність документів, що підтверджують батьківство.

Повернення дітей із РФ в Україну — вкрай складний і довготривалий процес. Передусім це пов’язано з тим, що після так званої “паспортизації” та усиновлення (віддання під опіку) українських дітей фактично встановити дані цих дітей неможливо (росіяни умисно змінюють і знищують їхні персональні дані, щоб їх неможливо було встановити). В Україні дані про переміщення дітей фіксує Національне інформаційне бюро, за даними якого в Україну були повернуті 96 депортованих дітей.

Нагадаємо, за даними Національного інформаційного бюро, нині вдалося повернути до України 307 українських дітей з понад 16 тисяч, депортованих з тимчасово окупованих територій України до Росії та Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter