Росіяни могли вивезти з України до РФ 150 тисяч дітей

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російські загарбники примусово перемістили до РФ близько 150 тисяч українських дітей.

Про це у коментарі “Укрінформу” розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Getty Images

Достеменно Україна знає про 16 тисяч 207 дітей, яких незаконно вивезли до Росії – це ті випадки, які вдалось верифікувати. 

“Насправді ця кількість дітей є набагато більшою. Ми припускаємо, що ця кількість сягає приблизно 150 тисяч дітей. Росія каже про цифру 733 тисячі українських дітей, яких вони тримають на своїй території. Втім, на наш погляд, ця цифра перебільшена”, – каже Лубінець. 

Найбільше дітей вивезли з Луганської, Донецької, Херсонської, Запорізької областей та Криму. Україна прагне юридично визнати факти вивезення українських дітей під час війни геноцидом.

“Чому ми кажемо про геноцид? Бо відповідно до міжнародного права, однією з його ознак є примусове переміщення з однієї етногрупи в іншу. Вони беруть українських дітей, які спілкуються українською мовою, переміщають на територію РФ і кажуть, наче ви ніколи не були українцями. Вони забороняють використовувати українську мову, не видають документи, не випускають дітей”, – наголошує омбудсман. 

Керує кампанією примусової депортації українських дітей російська уповноважена при президентові з прав дитини Марія Львова-Бєлова. За це вона знаходиться під санкціями ЄС, Великої Британії, США, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії та України. 

Нагадаємо, що нещодавно Львова-Бєлова подякувала Путіну за викрадену для неї з Маріуполя дитину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter