РФ зволікає із передачею кримських ув’язнених Україні – Севостьянова

Дата: 18 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Переговори щодо передачі Україні українських ув’язнених, які відбувають покарання в окупованому РФ Криму, ще тривають, російська сторона поки не дала “добро” для їх передачі.

Про це сказала перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова у понеділок, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми надіслали лист, я підписала, в ньому ми поінформували російську сторону, що готові прийняти всіх і розмістити. І після цього наш омбудсмен і російський омбудсмен продовжують переговори”, – сказала вона.

Севостьянова зазначила, що поки мова йде про переговори тільки у форматі двох омбудсменів.

Вона підкреслила, що в даному питанні має бути “комплексне рішення”, яке знаходиться не тільки в повноваженнях омбудсменів.

“Потім будуть проговорюватися механізми (передачі та розміщення), якщо, дай Бог, у них це рішення буде все-таки прийнято”, – додала Севостьянова.

“Тобто, з кримського питання ми чекаємо поки їхню офіційну позицію. Було висловлено побажання (з боку Росії – ред.), але поки що для реалізації цього побажання ніяких дій не зроблено”, – пояснила вона.

Севостьянова зазначила, що складно говорити про часові рамки передачі; українська сторона готова розпочати процес у будь-який момент.

“Будемо дивитися, як вони відреагують. З моєї точки зору, там немає нічого складного: якщо є політична згода, то можна приступати до процесу. Нам головне розуміти, чи це реально рішення вищого керівництва чи це була декларація омбудсмена заради реалізації якихось тимчасових інтересів, щоб показати Росію в кращому світлі”, – розповіла вона.

Що стосується питання про можливу видачу Україні політичних в’язнів, зокрема – Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, що знаходяться на території РФ, то за словами Севостьянової, позитивних новин поки теж немає.

“На жаль, щодо всіх тих, по кому запущені процедури (про видачу), поки немає ніякої додаткової інформації”, – сказала заступник міністра.

Нагадаємо, український і російський омбудсмени Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова 21 червня заявили, що укладуть угоду про переміщення низки в’язнів, які були у кримських в’язницях на момент анексії, на материкову Україну.

За словами Лутковської, мова йшла про переміщення 18 осіб, але “це не повний список”.

У російському Мін’юсті 22 червня заявили, що засуджений може бути переданий при дотриманні ряду умов. А саме:  вступу в законну силу вироку суду, згоди самого засудженого, наявності у нього громадянства держави виконання вироку, якщо діяльність або бездіяльність, у зв’язку з якими було винесено вирок, є кримінальним правопорушенням, відповідно до законодавства держави виконання вироку, або були б кримінальним правопорушенням, якби вони мали місце на його території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter